Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromatyczne, rozgrzewajace danie, idealne na chlodniejsze dni
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93943
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 93943
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2734
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3544
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1640
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2322
Składniki
Zaroodporne naczynie wysmarowac tluszczem. Piekarnik rozgrzac do temperatury 180st C. Na patelni rozgrzac olej, obsmazyc kurczaka, okolo 5 minut z kazdej strony.Po przesmazeniu przelozyc do zaroodpornego naczynia. Nastepnie na pozostalym na patelni oleju usmazyc cebule i czosnek (ok 5 min)Dodac przyprawy i smazyc minute. Przelozyc do naczynia z kurczakiem. Dodac morele, rodzynki, miod, wino, cynamon i sol.
Piec okolo 1h 15min pod przykryciem. Po uplywie tego czasu dodac oliwki i dusic 15min. Podawac z kasza cous cous, na wierzchu posypac migdalami i ewentualnie swieza mieta.
Na moim zdjeciu brak oliwek i migdalow, poniewaz o nich kompletnie zapomnialam:) Przepis pochodzi z ulotki "Alberta chicken producers" Danie mozna przygotowac w slowcooker (wolnowarze)