Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Marokańskie smaki przeniesione do naszego ogrodu. Nieziemsko wyrazisty w smaku kotlet maakouda z tuńczykiem z chlebkiem batbout, słodkawym sosem miętowym i grillowaną cytryną. Prawdziwa uczta ze smakami dalekiej Afryki. Wszystko można przygotować bezpośrednio na grillu, nawet ugotować ziemniaki . Wszystko oprócz sosu z naszą świeżą miętą.
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1324
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 256
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 50
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 44
Składniki
Chlebek Batbout 10 sztuk. Do miski wsypuję oba rodzaje mąki, dodaję sól, wkruszam drożdże, posypuję cukrem. Do lekko ciepłej wody wsypuję kurkumę i kmin, mieszam i przelewam do miski z mąką. Zagniatam ciasto aż stanie się gładkie, dolewam olej i dalej zagniatam. Ciasto dzielę na 10 części, z każdej formuję placki grubości ok. 1 cm. Placki przekładam na blachę z papierem do pieczenia, przykrywam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po 50-60 minutach mogę rozgrzewać grill do 200-220 C( pod pokrywą). Wyrośnięte chlebki nakłuwam nożem. Żeby nie deformować chlebka, wycinam kawałek papieru z chlebkiem i przekładam na patelnię grillową, papierem do góry. Patelnię można delikatnie spryskać olejem, choć nie jest to konieczne. Chlebek grilluję ok. 8-9 minut z jednej strony. Zdejmuję papierek i grilluję jeszcze kilka minut z drugiej strony.
Kotlety MAAKOUDA 9 sztuk. Ziemniaki przekładam do miski, studzę. Dodaję przyprawy, tuńczyka osączonego z oleju, jajko, natkę i odrobinę soku z cytryny. Mieszam łyżką, potem formuję kotlety i obtaczam w bułce wymieszanej z płatkami drożdżowymi. Kotlety przekładam na patelnię grillową i smażę po kilka minut z każdej strony. Patelnię można lekko spryskać olejem.
Sos miętowy. Wszystkie składniki mieszamy w misce, zostawiamy na kilka minut do przeniknięcia się smaków. Grillowana cytryna. Plasterki cytryny delikatnie posypujemy solą i smażymy na grillowej patelni. Kotletem nabieramy sos i jemy z pysznym chlebkiem i cytryną.