Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest soczyste, kruche i bardzo aromatyczne. Aby karkówka była smaczna, warto zadbać już dzień -dwa wcześniej o odpowiednią marynatę.
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 67
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 199
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 67
Zupa wiśniowa to najlepsza zupa owocowa w sezonie letnim. Zdrowa i smaczna z...
Odsłon: 199
Składniki
Karkówkę myjemy, osuszamy i kroimy na plastry grubości 1 cm do 1,5 cm. Lekko rozbijamy mięso pięścią lub pałką (nie ubijamy kotletów jak schabowych!) i kroimy w kostkę 5-6 cm. Możemy kawałki karkówki nakłuć przyrządem do nakłuwania mięsa.
Do miseczki wlewamy płynne składniki oraz zioła. Łączymy je dokładnie i gotową marynatą polewamy karkówkę. Następnie wmasowujemy ją w mięso. Tak przygotowane mięso przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 3-4 godziny, a najlepiej na cały dzień.
Tuż przed grillowaniem karkówkę doprowadzamy do temperatury pokojowej, nadziewamy na patyczki i wtedy rzucamy na ruszt.
Użyłyśmy do marynaty gotową mieszankę przypraw dedykowaną do karkówki, w której składzie znalazły się następujące przyprawy i zioła:
sól i cukier
papryka czerwona słodka
papryka czerwona ostra
majeranek
gorczyca
kumin
oregano
tymianek
kminek
kurkuma
kolendra
Możemy oczywiście sami skomponować przyprawę do karkówki z ulubionych składników. Nasza przyprawa jest przez nas już sprawdzona i bardzo ją lubimy używać do mięs z grilla, ale także do mięs pieczonych i gulaszu z karkówki wieprzowej, szynki i łopatki.