Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mięsu odpowiedni smak i kruchość, dzięki czemu danie będzie wyśmienite. Dzisiaj proponujemy zamarynować karkówkę w aromatycznych ziołach i przyprawach oraz w musztardzie.
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3525
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 403
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 280
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2827
Dzisiaj zapraszam na kawałki kurczaka skąpane w sosie śmietankowym z dodatkie...
Odsłon: 3525
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 403
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 280
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2827
Składniki
Karkówkę należy pokroić w plastry grubości około 2 cm i lekko rozbić tłuczkiem lub pięścią.
Jednak według nas najlepsza karkówka, czyli najbardziej krucha jest wtedy, gdy ma poprzecinane włókna. My poprosiłyśmy panią w sklepie, aby przepuściła trzykrotnie każdy kotlet przez maszynkę do nakłuwania mięsa. Ten zabieg w zupełności wystarczy, aby nadać odpowiedniej kruchości grillowanej karkówce. Można posłużyć się ręcznym nakłuwaczem domowym.
Tak przygotowaną karkówkę odkładamy na bok i przygotowujemy marynatę.
Do dużej, szklanej miski wlewamy olej i wszystkie przyprawy oraz zioła. Jeśli mamy świeży rozmaryn musimy go trochę przesiekać. Suszony lekko rozetrzeć w rękach. Dajemy na koniec musztardę i i sos sojowy. Mieszamy całość dokładnie.
Karkówkę zanurzamy w marynacie, każdy plaster maczamy z obu stron i układamy jeden na drugim na talerzu. Przykrywamy talerz folią spożywczą szczelnie i wkładamy do lodówki.
Karkówkę można zamarynować kilka godzin przed grillowaniem, ale najlepiej kiedy poleży w marynacie całą noc. Będzie krucha i aromatyczna.