Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana karkówka w sosie na bazie Worcestershire i miodu jest soczysta, wilgotna i bardzo aromatyczna. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny, ale z powodzeniem możesz ją także zgrillować na ruszcie i podać na imprezie na świeżym powietrzu. Idealnie pasuje do letniej i lekkiej sałatki.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5224
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 801
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11616
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5025
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1273
Składniki
Karkówkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą sznurka kuchennego obwiąż mięso co ok. 2-3 cm, formując regularny kształt pieczeni.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z musztardą. Mieszanką natrzyj mięso ze wszystkich stron.
W miseczce wymieszaj pieprz cytrynowy, gorczycę i sól. Posyp i natrzyj przyprawami karkówkę.
W osobnej miseczce wymieszaj sos Worcestershire, miód i ocet jabłkowy.
Karkówkę przenieś do rękawa foliowego i zalej mieszanką mokrych składników. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso, by dokładnie wchłonęło marynatę.
Przenieś mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 1,5-2 godziny, aż karkówka osiągnie temperaturę wewnętrzną ok. 65 st. Celsjusza.
Karkówkę wyjmij i odstaw na 15 minut przed krojeniem i podaniem.
Marynowaną karkówkę podawaj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.