Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Marynowana karkówka w sosie na bazie Worcestershire i miodu jest soczysta, wilgotna i bardzo aromatyczna. Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad dla całej rodziny, ale z powodzeniem możesz ją także zgrillować na ruszcie i podać na imprezie na świeżym powietrzu. Idealnie pasuje do letniej i lekkiej sałatki.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4126
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29440
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18888
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 4126
Dzisiaj szybki chleb bez wyrabiania z ziarnami. Piekłam ten chleb z podwójnej...
Odsłon: 29440
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 181
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18888
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 803
Składniki
Karkówkę umyj i osusz papierowymi ręcznikami. Za pomocą sznurka kuchennego obwiąż mięso co ok. 2-3 cm, formując regularny kształt pieczeni.
Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z musztardą. Mieszanką natrzyj mięso ze wszystkich stron.
W miseczce wymieszaj pieprz cytrynowy, gorczycę i sól. Posyp i natrzyj przyprawami karkówkę.
W osobnej miseczce wymieszaj sos Worcestershire, miód i ocet jabłkowy.
Karkówkę przenieś do rękawa foliowego i zalej mieszanką mokrych składników. Wstaw całość do lodówki na co najmniej 2 godziny. Co jakiś czas obracaj mięso, by dokładnie wchłonęło marynatę.
Przenieś mięso do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie tłuszczem. Wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Celsjusza i piecz przez 1,5-2 godziny, aż karkówka osiągnie temperaturę wewnętrzną ok. 65 st. Celsjusza.
Karkówkę wyjmij i odstaw na 15 minut przed krojeniem i podaniem.
Marynowaną karkówkę podawaj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki. Przechowuj ją w lodówce, w szczelnym pojemniku i zużyj w ciągu 3 dni.