Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowane filetyz kurczaka w panierce kukurydzianej

Marynowane filetyz kurczaka w panierce kukurydzianej

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 933

Dodano:

Odsłon: 2974

mmniam;)

Składniki

  • filet z kurczaka
  • Marynata; 1l mleka
  • 2 cebule
  • 6 - 7 ząbków czosnku
  • spora szczypta majeranku
  • 7 - 8 ziaren ziela angielskiego
  • 5 lisków liścia laurowego
  • wegeta i pieprz do smaku
  • łyżka sosu sojowego ciemnego
  • kilka ziarenek kminu rzymskiego
  • szczypta ostrej papryki
  • 4-5 łyżek oleju
  • Panierka; mąka
  • rozmącone jajka z dodatkiem marynaty
  • bułka tarta wymieszana z pokruszonymi płatkami kukurydzianymi
  • olej do smażenia
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Marynowane filetyz kurczaka w panierce kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Porcjujemy fileta na kotlety.

    Mleko podgrzewamy tak aby było mocno ciepłe. Cebulkę siekamy w piórka i dodajemy do mleka. Czosnek, sos sojowy oraz resztę przypraw miażdżymy w moździerzu i dodajemy do mleka. Następnie dodajemy olej, wegete <ma być dość słone, aby mięso nabrało smaku> oraz pieprz. Przykrywamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Gdy mleko już nabierze smaku i wystygnie wkładamy do niego gotowe filety. Mięso najlepiej pozostawić w marynacie na całą noc aby dobrze się przegryzło.

    Przegryzione marynatą mięsko przekładamy na talerz aby zleciał nadmiar marynaty.Gotowe mięsko obtaczamy w mące następnie w jajku rozmąconym z odrobiną marynaty <możemy troszkę dodać soli aby panierka nie była mdła> a na sam koniec obtaczamy w bułce zmieszanymi z łatkami kukurydzianymi.

    Smażymy na oleju, na złoty kolor z obu stron.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Futka 17 lipca 2014 Smaczne i aromatyczne kotlety - pycha! :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń