Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamarynowane skrzydełka w ziołach, po 24 godzinach możemy piec na grillu lub w piekarniku, jak kto woli. Są idealne w smaku.
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Intensywny w smaku sos z sera pleśniowego rokfor na bazie białego wina i śmie...
Odsłon: 137
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 357
Składniki
Marynata: olej roślinny pół szklanki sól 1 łyżka pieprz ziołowy 1 łyżeczka pieprz kolorowy 1 łyżeczka papryka słodka mielona 1 łyżeczka majeranek 1 łyżeczka czosnek granulowany 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka cynamon pół łyżeczki majonez 1 łyżka bazylia 1 łyżeczka zioła prowansalskie 1 łyżeczka Wykonanie marynaty: Wszystkie składniki umieszczamy w małej miseczce, wlewamy olej i mieszamy. Wymieszaną marynatę odstawiamy na 10-15 minut, żeby składniki ze sobą dobrze się połączyły. Skrzydełka myjemy, czyścimy i smarujemy, wcierając je z każdej strony marynatą. Układamy je w większej misce.
Zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
Po 24 godzinach możemy piec bezpośrednio na grillu lub ułożone na blasze w piekarniku. Nadziewamy po 4 skrzydełka na patyczek do szaszłyków. Układamy na polanej olejem blasze.
Upieczone są naprawdę bardzo smaczne. Ja upiekłam w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza, czas pieczenia 45 minut.
Po 30 minutach pieczenia przewróciłam skrzydełka na drugą stronę i piekłam kolejne 15 minut.
Upieczone wykładamy na talerze, dodajemy po 2-3 ostre papryczki czereśniowe. Polecam :)