Do góry

Dania główne Przepis na:

Marynowane żeberka, duszone w sosie własnym

Marynowane żeberka, duszone w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 30 Ocena: 103

Dodano:

Odsłon: 692

Jest to świetny przepis zarówno dla tych, co bez mięsa nie wyobrażają sobie nie tylko obiadu co życia, jak i dla tych jak ja co jedzą mięso od czasu do czasu. Świenie sprawdzi się na przyjęciach czy rodzinnych uroczystościach.

Składniki

  • Pasek żeberek wieprzowych ok. 1 kg
  • Bulion w proszku (np. Alce Nero )
  • MARYNATA: 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki sosu sojowego jasnego
  • 5 ząbków czosnku
  • Pieprz Cayenne do smaku
  • Sól himalajska do smaku
  • 1 łyżka miodu
3-4 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Żeberka, umyj, osusz i pokrój na 8 mniejszych części.

  2. Z oliwy z oliwek, sosu sojowego jasnego, ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę i pieprzu Cayenne przygotuj marynatę.

  3. Mięso posól do smaku i dodaj do marynaty, dokładnie wymieszaj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Najlepiej zamarynować mięso dzień wcześniej.

  4. Żeberka przesmaż na patelni do czasu aż zbrązowieją z obu stron.

  5. Gdy już będą odpowiednio rumiane, zalej gorącą wodą wymieszaną z Alce Nero do połowy ich wysokości.

  6. Dodaj dwie łyżki mąki i duś pod przykryciem na małym ogniu ok. 1,5 godziny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń