Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeża ryba z grilla jest aromatyczna, pełna czosnkowej i ziołowej nuty. Tym razem przedstawiamy Ci przepis na marynowanego pstrąga z grilla. Możesz go przygotować kilka godzin przed grillowaniem albo tuż przed.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10370
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5969
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5309
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12811
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4562
Składniki
Na wstępie przygotuj ryby do grillowania. Pstrągi trzeba wypatroszyć, wyczyścić z łusek, a także dokładnie umyć. Osusz papierowym ręcznikiem. Przetnij każdą rybę wzdłuż, zrób to delikatnie.
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny (w takiej samej proporcji), sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
W drugiej misce przyrządź masło czosnkowe. Najpierw obierz 2 ząbki, rozgnieć i drobno posiekaj. Możesz też przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodaj miękkie masło i posiekany drobno świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki utrzyj w taki sposób, aby równomiernie się rozłożyły.
Wnętrze każdej ryby nafaszeruj masłem czosnkowym z ziołami. Z zewnątrz delikatnie posmaruj pstrągi marynatą.
Jeśli będziesz zawijać ryby folią aluminiową, na wierzch każdej z nich ułóż po 2 plasterki cytryny. Tak przygotowane pstrągi możesz też umieścić w lodówce kilka godzin przed grillowaniem. Jeśli nie będziesz używać folii, podaj plasterki cytryny bezpośrednio na talerzu.
Ułóż ryby na kratkach albo zawiń szczelnie w folię aluminiową. Grilluj nad rozgrzanym żarem z obu stron po ok. 10-15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.