Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świeża ryba z grilla jest aromatyczna, pełna czosnkowej i ziołowej nuty. Tym razem przedstawiamy Ci przepis na marynowanego pstrąga z grilla. Możesz go przygotować kilka godzin przed grillowaniem albo tuż przed.
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4967
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1019
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 665
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32853
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 4967
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1019
Trawnicka lemieszka to tradycyjne danie z Lubelszczyzny, popularne zwłaszcza...
Odsłon: 665
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 32853
Składniki
Na wstępie przygotuj ryby do grillowania. Pstrągi trzeba wypatroszyć, wyczyścić z łusek, a także dokładnie umyć. Osusz papierowym ręcznikiem. Przetnij każdą rybę wzdłuż, zrób to delikatnie.
Przygotuj marynatę. W małej misce wymieszaj oliwę z oliwek, sok z cytryny (w takiej samej proporcji), sól, pieprz oraz drobno posiekaną natkę pietruszki.
W drugiej misce przyrządź masło czosnkowe. Najpierw obierz 2 ząbki, rozgnieć i drobno posiekaj. Możesz też przecisnąć przez praskę. Do czosnku dodaj miękkie masło i posiekany drobno świeży koperek. Dopraw solą i pieprzem. Wszystkie składniki utrzyj w taki sposób, aby równomiernie się rozłożyły.
Wnętrze każdej ryby nafaszeruj masłem czosnkowym z ziołami. Z zewnątrz delikatnie posmaruj pstrągi marynatą.
Jeśli będziesz zawijać ryby folią aluminiową, na wierzch każdej z nich ułóż po 2 plasterki cytryny. Tak przygotowane pstrągi możesz też umieścić w lodówce kilka godzin przed grillowaniem. Jeśli nie będziesz używać folii, podaj plasterki cytryny bezpośrednio na talerzu.
Ułóż ryby na kratkach albo zawiń szczelnie w folię aluminiową. Grilluj nad rozgrzanym żarem z obu stron po ok. 10-15 minut. Podawaj z pieczonymi ziemniakami i lekką sałatką.