Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Śliwki marynowane w occie są doskonałym dodatkiem do mięs czerwonych i paszte...
Odsłon: 179
Fittir to egipskie wielowarstwowe placki z farszem słodkim lub wytrawnym, lub...
Odsłon: 151
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 793
Składniki
Można też jeść jako pastę kanapkową. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyłam na oliwie, potem dodałam chili i czosnek pokrojone w plasterki. Gdy wszystko się lekko zrumieni dodałam pokrojonego w grubą kostkę bakłażana, szybko wchłonie oliwę ale nie powinno się dodawać więcej- bo wszystko wypije. Do podsmażonego prawie na suchej patelni bakłażana dodałam obrane pomidory pokrojone w kostkę. Dodałam też kumin i kolendrę. Gdy pomidory zaczną się rozpadać dodałam tahinę, odrobinę wody i sól.
Po wyłączeniu ognia dodałam jeszcze nać kolendry i odrobinę soku z cytryny. Bakłażan w tej wersji jest lekki o kremowej konsystencji. Smacznego:)