Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślaki w solance to kolejny sposób na przechowywanie tych pysznych grzybów. Taka forma konserwacji umożliwia ich wykorzystanie w farszach i nadzieniach. Grzyby są dość mocno słone, dlatego w przypadku chęci ich smażenia czy użycia w sosach i zupach warto je wcześniej przepłukać. Świetnie się jednak sprawdzą jako zakąska. Dużą zaletą jest także możliwość użycia dowolnych ulubionych ziół. Można swobodnie zmodyfikować ten przepis o cząber, rozmaryn czy majeranek. Miłośnicy ostrych smaków mogą także dodać odrobinę papryki chili lub jalapeno.
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 508
Przepis dnia
Miękkie bułki drożdżowe wypełnione po brzegi kapustą kiszoną, kaszą jaglaną i...
Odsłon: 5154
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 488
Przepis dnia
Ciasto szpinakowe jest znane we wszystkich krajach sródziemnomorskich. Grecja...
Odsłon: 8914
Składniki
Maślaki oczyść z piasku i innych zabrudzeń za pomocą suchej ściereczki i pędzelka. Większe sztuki obierz ze skórki. Młodsze możesz zostawić ze skórką. Wszystko zależy od twoich upodobań – niektórzy nie tolerują skóry w maślakach, inni wręcz przeciwnie.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej grzyby i gotuj je przez ok 4-5 minut. Maślaki wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i ostudź. Maślaki przełóż do dużego, litrowego słoika.
Do osobnego garnka wlej wodę przeznaczoną na solankę. Dodaj sok z cytryny, liść laurowy, pieprz, sól i posiekany ząbek czosnku. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez ok. 10 minut. Wyjmij liść laurowy. Do słoika włóż gałązki tymianku, a następnie przygotowaną solanką zalej grzyby.
Słoik mocno zakręć i włóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Wlej wodę do ok. połowy wysokości słoika. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Maślaki w solance przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu .