Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślaki w solance to kolejny sposób na przechowywanie tych pysznych grzybów. Taka forma konserwacji umożliwia ich wykorzystanie w farszach i nadzieniach. Grzyby są dość mocno słone, dlatego w przypadku chęci ich smażenia czy użycia w sosach i zupach warto je wcześniej przepłukać. Świetnie się jednak sprawdzą jako zakąska. Dużą zaletą jest także możliwość użycia dowolnych ulubionych ziół. Można swobodnie zmodyfikować ten przepis o cząber, rozmaryn czy majeranek. Miłośnicy ostrych smaków mogą także dodać odrobinę papryki chili lub jalapeno.
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 42
Święta to dla mnie festiwal mięs, u mnie oczywiście nie może zabraknąć boczku...
Odsłon: 42
Składniki
Maślaki oczyść z piasku i innych zabrudzeń za pomocą suchej ściereczki i pędzelka. Większe sztuki obierz ze skórki. Młodsze możesz zostawić ze skórką. Wszystko zależy od twoich upodobań – niektórzy nie tolerują skóry w maślakach, inni wręcz przeciwnie.
W dużym garnku zagotuj wodę. Wrzuć do niej grzyby i gotuj je przez ok 4-5 minut. Maślaki wyjmij łyżką cedzakową, odsącz i ostudź. Maślaki przełóż do dużego, litrowego słoika.
Do osobnego garnka wlej wodę przeznaczoną na solankę. Dodaj sok z cytryny, liść laurowy, pieprz, sól i posiekany ząbek czosnku. Całość zagotuj i trzymaj na ogniu przez ok. 10 minut. Wyjmij liść laurowy. Do słoika włóż gałązki tymianku, a następnie przygotowaną solanką zalej grzyby.
Słoik mocno zakręć i włóż do garnka wyścielonego lnianą ściereczką. Wlej wodę do ok. połowy wysokości słoika. Pasteryzuj przez ok. 15 minut. Maślaki w solance przechowuj w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu .
Przepisy Dania główne
Dania główne
Kotlety mielone z kaszą manną
Dania główne
Schab po szwajcarsku
Dania główne
Roladki z masłem i pieczarkami
Dania główne
Mini Tortille
Kotlety mielone z kaszą manną
Puszyste, wilgotne kotlety mielone z kaszą manną. Są zdecydowanie smaczniejsz...
Odsłon: 19
Schab po szwajcarsku
Znudziły Wam się tradycyjne kotlety schabowe w panierce? Przygotujcie schab p...
Odsłon: 36