Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz mięso drobiowe, z pewnością zachwyci cię chrupiący, maślany kurczak z piekarnika w oryginalnej panierce z krakersów. To proste, szybkie danie, ale weź się za jego przygotowanie kilka godzin przed posiłkiem. Mięso jest smaczniejsze i delikatniejsze, gdy spędzi trochę czasu w marynacie.
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1581
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 943
Pyzy drożdżowe w Wielkopolsce zwane kluchami na łachu od sposobu gotowania ic...
Odsłon: 1581
Śledzie w oleju to danie na każdą okazję. Źródło kwasów omega 3, białka i Wit...
Odsłon: 943
Składniki
Opłucz mięso i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj każde musztardą. Oprósz czosnkiem, solą i pieprzem. Włóż do miski, owiń ją folią i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. Ogrzej przed dalszą obróbką.
Zmiel krakersy na gruby proszek. Możesz zrobić to malakserem lub umieścić krakersy w foliowej torebce i rozdrobnić tłuczkiem lub wałkiem.
Obtocz udka w krakersach. Ułóż na wyłożonej folią aluminiową blasze piekarnika. Na każdym udku ułóż słupek (10 g) masła.
Wstaw udka do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz przez około ok 40-50 minut.
Podawaj udka jako element głównego dania lub jako przekąskę z ulubionym dipem.