Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1158
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 301
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2878
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2932
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1103
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1158
Delikatna polędwica wieprzowa, aromatyczne dodatki , to super danie obiadowe.
Odsłon: 301
Przepis dnia
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 2878
Składniki
Masło roztapiamy na wolnym ogniu.
Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana.
Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!