Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ja długo nie wiedziałam, że takie masło można sobie samemu zrobić. Każdy kto używa klarowanego masła wie, że rzadko jest ono dostępne we wszystkich sklepach, a trudno mi sobie wyobrazić ciasto drożdżowe bez dodatku tegoż tłuszczu, a już nie wspomnę o chrupiących naleśnikach i kotletach schabowych. Jak je zrobić? Wystarczy tylko dobrej jakości masło i trochę chęci.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10429
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336772
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4340
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423766
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10429
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336772
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4340
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423766
Składniki
Masło roztapiamy na wolnym ogniu.
Po roztopieniu doprowadzamy masło do wrzenia , aż na powierzchni pojawi się piana.
Przy użyciu siteczka ściągamy całą piankę. Kiedy zbierzmy już całą piankę, a masło stanie się klarowne czyli przeźroczyste wówczas przelewamy je do miseczki i odstawiamy do ostygnięcia.
Po ostygnięciu masło szczelnie zamykamy i wkładamy do lodówki. Takie masło można przechowywać kilka miesięcy. Smacznego !!!