Do góry

Dania główne Przepis na:

Masło, zioła prowansalskie , brendy i ...karkóweczka.

Masło, zioła prowansalskie , brendy i ...karkóweczka.

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 717

Dodano:

Odsłon: 149

Lubię karkówkę!!! Tego nie ukrywam. I lubię wymyślać nowe sposoby jej przyrządzenia. Dzisiaj sposób prosty a jakże inny i smaczny.

Składniki

  • 0,6 kg karkówki
  • łyżka masła łyżka ziół prowansalskich łyżka Warzywka
  • 25ml brendy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki wody 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
  • sól , świeżo zmielony naturalny pieprz i odrobina cukru do smaku.
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karkówkę pokroić w plastry i wybić tłuczkiem.

    Wymieszać zioła z warzywkiem obsypać każdy plaster karkówki i pozostawić na 1/5 godziny.

    W szerokim rondlu rozgrzać masło i obsmażyć karkówkę na rumiano. Miałam 2 partie mięska. Z karkówki wytopi się tłuszcz, więc nie trzeba dawać jego więcej.

    Obsmażoną karkówkę włożyć do tego rondla i zalać wrzącą woda tak aby tylko przykryć mięso

  2. Dusić karkówkę 1/2 godziny i dodać brendy.

    Dalej dusić na małym ogniu. Jeśli woda wyparuje a karkówka jeszcze nie będzie mięciutka i krucha, to dolać troszkę wody i dalej dusić. Nie dodajemy mąki, bułki tartej ani śmietany. To ma być taki "prawie" naturalny sos

  3. Podajemy z ziemniakami purre i sałatą lodową w sosie winegret.

    Sos winegret:

    4 łyżki oliwy z oliwek

    1 łyżeczka musztardy Dijon

    1 łyżka soku z cytryny

    2 łyżki wody

    1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku

    1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki

    sól , świeżo zmielony naturalny pieprz i odrobina cukru do smaku.



    Wszystkie składniki mieszać w podanej kolejności dodawania. Polać sałatę.

    Ja pokrojoną w paseczki sałatę dodałam do sosu i wymieszałam.



    Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń