Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na matiasy dobiega końca, świetna okazja, aby jeszcze raz nacieszyć się tym wyjątkowym specjałem. Do tego młode ziemniaki, brokuły i sos ziołowy, który smakuje zarówno do matiasów jak i ziemniaków. Proste, szybkie, ale niezwykle smaczne danie.
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Delikatne mięso z królika, wzbogacone smakiem śmietanowego sosu. Pyszna danie...
Odsłon: 24
To pożywny i aromatyczny gulasz z papryką i pieczarkami. Nie może się nie uda...
Odsłon: 40
To tradycyjny polski sernik pieczony, składający się z masy serowej oraz dwóc...
Odsłon: 67
Prosty sernik do popołudniowej kawy , przygotowany na spodzie z biszkoptów po...
Odsłon: 10510
Kulki orzechowe, które przyrządza się błyskawicznie. W smaku przypominają Fer...
Odsłon: 93
Składniki
Nazwa Matjeshering pochodzi od holenderskiego Maagdekensharing (dziewiczy sledz) lub Meisje oznaczajacego „mloda dziewczyne”. Matiasy powstaja z mlodych, niedojrzalych plciowo sledzi, które maja wysoka zawartosc tluszczu (ok. 18-20 %) Po wylowieniu sledzi odcina sie glowe i usuwa skrzela i wnetrznosci. Jedynie trzustka pozostaje w rybach. Ryba jest nastepnie przetrzymywana przez tydzien w drewnianej beczce z zalewa solna. Enzym z trzustki wraz z sola zamienia sledzie w matiasy i nadaje im charakterystycznego smaku. Poza tym dzieki temu, ze sledz jest przetrzymywany w zalewie solnej, a nie w soli, jest on duzo mniej slony. Sezon na matiasy trwa przewaznie 2 miesiace, tylko wtedy mozna kupic swieze matiasy, pózniej dostepne sa jedynie normalne sledzie lub "podróbki" nazywane "a la matias", które wprawdzie tez sa smaczne i zdrowe, ale nie maja takich wartosci odzywczych i niezwyklego smaku, jak prawdziwe matiasy. Matiasy sa lowione i najbardziej popularne w Holandii, Danii i Norwegii. Wiecej szczególowych informacji o matiasach na moim blogu. https://schnellundschmackhaft.blogspot.com/2022/08/matias-matjeshering.html
Dokladnie wyszorowac ziemniaki i gotowac w osolonej wodzie do miekkosci. Nastepnie odcedzic i wysuszyc. Na patelni rozgrzac maslo klarowane i smazyc ziemniaki na srednim ogniu przez ok. 10 minut na zloty kolor. Doprawic sola i kilkakrotnie obracac. Podzielic brokuly na rózyczki i obrac koncówki szypulek. Rozgrzac maslo klarowane lub olej roslinny na patelni i smazyc brokuly przez 3-5 minut. Brokuly powinny nabrac koloru na brzegach. Doprawic galka muszkatolowa, sola, pieprzem i odrobina skórki z cytryny.
Przygotowac sos. Wymieszac jogurt i majonez drobno posiekac koper i natke pietruszki, doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i cukrem. Kto chce moze dodac troche oliwy lub oleju rzepakowego.
Matiasy podac z ziemniakami, brokulami i sosem jogurtowym.