Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie masz pomysłu na kolejny obiad z kurczakiem w roli głównej? Wypróbuj medaliony gyros, zapiekane z cukinią. To aromatyczne i sycące danie z pewnością przypadnie go gustu nawet najbardziej wymagającym domownikom. Co najlepsze, przygotowanie tego dania zajmuje niewiele czasu, a większość pracy, wykonuje za nas piekarnik. Robiąc medaliony gyros możesz z powodzeniem przygotować większą porcję, tak aby od razu przygotować obiad na dwa dni.
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1001
Sos żurawinowy to prawdziwy hit, który ożywi każde danie. Jego intensywny, sł...
Odsłon: 1001
Składniki
Filety z kurczaka pokrój w drobną kostkę. Dopraw przyprawą gyros. Przygotuj teraz warzywa. Z papryki usuń gniazda nasienne, posiekaj w kostkę. Z kukurydzy pozbądź się zalewy, odsącz ją dokładnie. Pokrój ogórki konserwowe w kostkę. Cebulę posiekaj drobno.
Przesiej mąkę do miski. Wbij do niej dwa jajka, posól, popieprz i dodaj natkę pietruszki oraz paprykę słodką w proszku. Wszystko dokładnie wymieszaj na jednolitą i gładką masę. Do mąki z jajkami przełóż filety z kurczaka i wszystkie warzywa. Wymieszaj tak, żeby składniki się równomiernie rozłożyły.
Teraz rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy z oliwek. Smaż medaliony gyros z każdej strony po kilka minut. Odłóż.
Teraz przygotuj cukinię. Pokrój ją w plasterki o szerokości około 5 mm. Każdy z nich posól, popieprz i delikatnie skrop oliwą z oliwek.
W naczyniu żaroodpornym układaj na przemian medaliony gyros i cukinię. Umieść w piekarniku i piecz przez 15 minut w 180 stopniach Celsjusza bez termoobiegu. Po tym czasie posyp danie serem i piecz kolejne 10-15 minut. Możesz włączyć termoobieg, aby ser się szybciej rozpuścił i zmienił kolor na złoty.