Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Medaliony w sosie cebulowym to delikatne i rozpływające się w ustach mięso z polędwicy w aromatycznym, warzywnym sosie na bazie wina. Danie będzie idealne na uroczyste kolacje czy też niedzielne obiady.
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 436
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2654
Mocno warzywna wersja pysznego dania.
Odsłon: 436
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 2654
Składniki
Mięso umyj i pokrój je w medaliony o grubości 2-3 cm. Delikatnie rozbij je dłonią, oprósz solą i pieprzem, a następnie obtocz delikatnie w mące.
W dużym garnku o grubym dnie podsmaż drobno posiekany boczek, do momentu wytopienia całego tłuszczu. Skwarki wyjmij łyżką cedzakową, tak samo jak nadmiar tłuszczu. Na dnie powinny zostać 2-3 łyżki.
Obsmaż polędwiczki z obu stron przez ok. 5 minut. Zdejmij medaliony i odłóż je na talerz.
Marchewkę i seler drobno posiekaj. Połowę cebuli także drobno posiekaj, a drugą połowę pokrój w cienkie piórka. Dodaj warzywa do garnka razem z posiekanym tymiankiem i smaż przez 5-7 minut, do ładnego zrumienienia.
Zmniejsz ogień i kontynuuj gotowanie przez następne 15 minut, aż cebula ładnie się skarmelizuje.
Wlej wino, koncentrat pomidorowy i połowę bulionu. Wymieszaj i zagotuj. Jeśli sos będzie zbyt gęsty wlewaj powoli pozostały bulion do momentu uzyskania odpowiedniej dla ciebie konsystencji. Dobrze zdrap wszystkie resztki z dna.
Do sosu włóż podsmażone wcześniej medaliony i gotuj całość przez 3-5 minut.
Garnek przenieś do piekarnika, jeśli nadaje się on do zapiekania. Alternatywnie możesz wszystko przenieść do naczynia żaroodpornego z pokrywką.
Wstaw danie do pieca nagrzanego do 160 st. Celsjusza i zapiekaj przez 30 minut.
Medaliony w sosie cebulowym podawaj na ciepło, od razu po przygotowaniu. Najlepiej serwuj z dodatkiem ziemniaków i lekkiej surówki.