Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Medaliony wieprzowe na pikantnie"
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3292
Składniki
Pomidory z puszki zmiksuj z chili, octem, obranym czosnkiem i łyżką oliwy. Dodaj suszone zioła, szczyptę soli i pieprzu.
Mięso umyj, osusz. Zalej sosem pomidorowym tak, by pokrywał całe mięso. Przykryj, odstaw na przynajmniej 10 godzin do lodówki. Obracaj mięso kilka razy.
Polędwiczkę osącz z marynaty, owiń boczkiem. Cebulę obierz, potnij w plastry. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Włóż mięso, cebulę i gałązki umytego rozmarynu. Podlej kilkoma łyżkami bulionu lub wody, przykryj, piecz ok. 40 minut w 170oC. Wyjmij, odkryj.
Polędwiczkę pokrój na grube plastry. Pomidory umyj. Żółte pokrój na ćwiartki. Podsmaż wszystko na suchej patelni grillowej. Po 3 minutach wlej 1 łyżkę oliwy, dołóż medaliony w boczku. Smaż 2-3 minuty. Podawaj od razu z dodatkiem pieczonych ziemniaków i sałaty.Źródło: Naj