Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mee goreng (mie goreng lub mi goreng) - to jedno z najbardziej popularnych dań w Malezji i Singapurze. Pachnące, ostre noodles z mięsem lub krewetkami. Kuchnia malezyjska łączy w sobie wpływy chińskie, hinduskie i wietnamskie - nie ma lepszego połączenia. Więcej o kuchni malezyjskiej pisałem w artykule Jak spędzić weekend w Kuala Lumpur.
Składniki
Zagotować w wodzie makaron zgodnie z instrukcją. Odcedzić i ostudzić, odstawić na bok.
W małym naczyniu wymieszać składniki sosu.
W woku rozgrzać oliwę, wbić jajka i szybko rozmieszać. Dodać czosnek, noodles, kiełki fasoli, kurczaka, krewetki i pół szklanki wody. Smażyć przez 3-5 minut, aż mięso będzie miękkie.
Dodać do woka przygotowany wcześniej sos i zdjąć z ognia wówczas, gdy sos odparuje.
kropić octem ryżowym, doprawić pieprzem.