Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chili con carne to pyszne danie kuchni meksykańskiej i teksańskiej znane dziś na całym świecie przygotowywane z mielonej wołowiny, pomidorów, kukurydzy, fasoli, cebuli oraz papryczek chili. Danie bardzo smaczne i sycące, które doskonale sprawdzi się jako domowy obiad podane np z ryżem lub też jako danie dla gości i wówczas można go podać z nachosami. Chili con carne nie jest zbyt pracochłonne, a można cieszyć się doskonałym smakiem tego wywodzącego się z Ameryki dania. Ostrość można zmniejszyć dodając mniej chili i pieprzu, zwłaszcza jeśli danie mają też jeść dzieci.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 76
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 34
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2764
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 76
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 34
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 40
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2764
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 111
Składniki
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i dajemy na niego drobno pokrojoną cebulę. Smażymy do lekkiego zeszklenia. Dodajemy przeciśnięty czosnek i jeszcze chwilę smażymy mieszając
Do cebuli dodajemy mielone mięso i smażymy mieszając, aż odparuje płyn spod mięsa i mięso lekko się zrumieni. Solimy
Do mięsa dolewamy passatę i dusimy razem ok 20 minut
Do mięsa dodajemy drobno pokrojoną paprykę i gotujemy kolejne 10 minut
Po tym czasie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę i kukurydzę. Mieszamy i doprawiamy chili w proszku, kminem rzymskim, suszoną kolendrą, pieprzem i solą oraz oregano. Jeszcze chwilę razem gotujemy
Podajemy z ryżem lub z nachosami
Jeśli potrawę będą jeść dzieci można dać nieco mniej chili, żeby zmniejszyć nieco ostrość dania