Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Melonowy chłodnik"
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 277
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 277
Składniki
Melony (najlepsza będzie odmiana gallo) umyj pod bieżącą wodą, osusz, a potem przekrój na połówki. Wydrąż miąższ, oczyszczając go z pestek. Jeśli chcesz podać zupę w melonowych miseczkach, po wydrążeniu miąższu włóż je do lodówki, aby się dobrze schłodziły.
Miąższ melonów przełóż do wysokiego naczynia, zmiksuj na gładki krem razem z sokiem wyciśniętym ze sparzonej cytryny, marynowanym imbirem oraz szczyptą soli i pieprzu do smaku. Jeśli masa wyda ci się za gęsta, dolej wody mineralnej. Całość odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Opłucz i osusz gałązki ziół, oderwij listki. Wyjmij zupę z lodówki, połącz z 2 łyżkami oliwy. Wlej do szklaneczek (lub wydrążonych połówek melona). Udekoruj listkami ziół. Podawaj na stół razem z szynką dojrzewającą pokrojoną w cienkie plasterki. Do chłodnika serwuj paluszki grissini.
Czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 4,10 zł.Źródło: Świat kobiety