Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak zrobić mięciutkie ciasto na pierogi? Sekret tkwi w odpowiednim dobraniu składników. Do ciasta na pierogi wybierz mąkę pszenną. najlepiej sprawdzi się tutaj typ 450. Obowiązkowo dodaj do niego gorącą wodę. Aby ciasto było miękkie, plastyczne i nie rozrywało się podczas lepienia wbij do niego jedno całej jajko. Ten dodatek nie tylko sprawi, że ciasto będzie lepiej pracowało podczas lepienia, ale również nabierze pięknego, żółtego koloru. Co więcej ciasto na pierogi z jajkiem będzie zdecydowanie lżejsze od tego bez jajka. Z pewnością przypadnie do gustu wszystkim osobom, które nie przepadają za grubymi brzegami. Dobrą praktyką będzie również dodanie do ciasta odrobiny tłuszczu, który również wpłynie na jego delikatność, miękkość i elastyczność. Może to być olej, oliwa lub miękkie masło. Wystarczy dodatek 2-3 łyżek tłuszczu na 1 kg mąki.
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1051
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2962
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1051
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2962
Składniki
Do miski przesiej mąkę, wbij jedno całe jajko, dodaj miękkie masło, szczyptę soli i gorącą wodę. Składniki wymieszaj. Gdy ciasto lekko przestygnie zacznij zagniatać je dłońmi.
Gładkie, jednolite ciasto pozostaw w misce, przykryj je szczelnie folią spożywczą i ostaw na około 30 minut żeby odpoczęło.
Po tym czasie odcinaj po kawałku ciasta. Każdy z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 2 mm. Za pomocą szklanki wycinaj okrągłe placuszki. Na każdy z nich nakładaj po łyżce farszu. Zlepiaj brzegi. Pierogi gotuj przez około 2-3 minuty we wrzącej wodzie od momentu wypłynięcia ich na powierzchnię.