Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dobre ciasto to podstawa udanych pierogów i uszek. Wiadomo, że najlepsze pierogi zawsze robi babcia, dlatego babcine ciasto też jest najlepsze. Podpatrujemy też babcine sposoby, które zawsze działały. Dziś przygotujemy ciasto pierogowe miękkie, elastyczne i łatwe do wałkowania. Ciasto, które nie pęka i dobrze trzyma farsz. Zrobimy je z kilku prostych składników, a wszystko zajmie nam niewiele czasu. Takie właśnie robiła babcia. Jej ciasto zawsze było delikatne. My robimy je w podobny sposób. Tradycja sprawdza się także dziś. Ciasto idealne na pierogi i uszka do cienkiego wałkowania To ciasto wałkujemy łatwo. Nie kurczy się pod wałkiem. Nie pęka podczas lepienia. Elastyczna struktura dobrze znosi farsz wilgotny. Sprawdzi się też przy większej ilości nadzienia. Cienkie brzegi łatwo się kleją. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się w garnku. Dlaczego to ciasto zawsze się sprawdza? Ciasto jest miękkie, ponieważ używamy gorącej wody. Woda parzy mąkę. Dzięki temu struktura staje się elastyczna. Dodatek oleju poprawia sprężystość. Ciasto łatwo się rozciąga. Nie rwie się przy farszu.
miska, stolnica, garnek do gotowania pierogów
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 955
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2827
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 955
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2827
Składniki
Wsypujemy mąkę do miski lub na stolnicę. Dodajemy sól i olej. Wlewamy gorącą wodę. Mieszamy ciasto łyżką lub nożem zagarniając mąkę do wody. Masa powinna się lekko połączyć.
Wyrabiamy ciasto pierogowe. Przekładamy ciasto na blat i zagniatamy je przez kilka minut. Powinno stać się gładkie i sprężyste. Jeśli się klei, podsypujemy odrobiną mąki. Jeśli wydaje się zbyt twarde, dodajemy kilka kropli ciepłej wody. Ciasto musi zachować elastyczność.
Po wyrobieniu ciasto powinno odpocząć. Owijamy je folią lub przykrywamy miską. Odstawiamy je na około 20 minut. Dzięki temu gluten się rozluźni. Ciasto będzie wtedy miękkie i łatwe do wałkowania. Wałkowanie staje się znacznie prostsze.
To ciasto wałkujemy łatwo. Nie kurczy się pod wałkiem. Nie pęka podczas lepienia. Elastyczna struktura dobrze znosi farsz wilgotny. Sprawdzi się też przy większej ilości nadzienia. Cienkie brzegi łatwo się kleją. Dzięki temu pierogi nie rozkleją się w garnku.
Przygotowanie pierogów i uszek. Rozwałkowujemy ciasto na cienki placek. Wykrawamy kółka na pierogi lub kwadraty na uszka. Nakładamy farsz. Sklejamy brzegi palcami i formujemy uszka lub pierogi. Powinna powstać mocna linia łączenia.
Pierogi lub uszka gotujemy w osolonej wodzie. Wrzucamy je na wrzątek. Gdy wypłyną, gotujemy jeszcze dwie minuty. Wyjmujemy łyżką cedzakową. Podawanie zależy już od farszu i okazji.