Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzienia oraz cienkim i elastycznym ciastem. Jak przygotować miękkie ciasto na pierogi, które pięknie pracuje pod rękami i nie rozrywa się podczas pracy? Najważniejsze jest zachowanie właściwej proporcji wody i mąki, a także dokładne wyrabianie ciasta. To proste, choć wymaga odrobiny wysiłku. Najważniejsze jest, aby woda była maksymalnie gorąca. To mały trik, który sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne. Gorąca woda zaparza mąkę, a ciasto jest gładkie i sprężyste, idealne do lepienia pierogów.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9123
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Do dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołeczek i zostaw. Do miski wlej gorącą (nie wrzącą) wodę, następnie wbij jajko, dodaj olej i energicznie wymieszaj widelcem, by uzyskać jednorodną mieszaninę. Ubijanie musisz rozpocząć natychmiast, aby jajko się nie ścięło. W dołeczek w mące wsyp szczyptę soli i powoli wlewaj mieszaninę wody i jajek wykonując okrężne ruchy do środka dołeczka. Szybko zagnieć elastyczne ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij, oderwij fragment, rozwałkuj, nadziewaj ulubionym farszem i zlepiaj pierogi. Pierogi gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia i wykładaj na półmisek lub tacę tak, by się nie sklejały. Jeśli chcesz, możesz zamrozić pierogi. Po rozmrożeniu ciasto będzie równie miękkie.