Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kto nie kocha pierogów? Ale tylko takich z dużą ilością aromatycznego nadzienia oraz cienkim i elastycznym ciastem. Jak przygotować miękkie ciasto na pierogi, które pięknie pracuje pod rękami i nie rozrywa się podczas pracy? Najważniejsze jest zachowanie właściwej proporcji wody i mąki, a także dokładne wyrabianie ciasta. To proste, choć wymaga odrobiny wysiłku. Najważniejsze jest, aby woda była maksymalnie gorąca. To mały trik, który sprawia, że ciasto staje się bardziej elastyczne. Gorąca woda zaparza mąkę, a ciasto jest gładkie i sprężyste, idealne do lepienia pierogów.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4740
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1846
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 4740
Składniki
Do dużej miski lub na stolnicę przesiej mąkę, zrób dołeczek i zostaw. Do miski wlej gorącą (nie wrzącą) wodę, następnie wbij jajko, dodaj olej i energicznie wymieszaj widelcem, by uzyskać jednorodną mieszaninę. Ubijanie musisz rozpocząć natychmiast, aby jajko się nie ścięło. W dołeczek w mące wsyp szczyptę soli i powoli wlewaj mieszaninę wody i jajek wykonując okrężne ruchy do środka dołeczka. Szybko zagnieć elastyczne ciasto.
Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Po tym czasie wyjmij, oderwij fragment, rozwałkuj, nadziewaj ulubionym farszem i zlepiaj pierogi. Pierogi gotuj ok. 2 minut od wypłynięcia i wykładaj na półmisek lub tacę tak, by się nie sklejały. Jeśli chcesz, możesz zamrozić pierogi. Po rozmrożeniu ciasto będzie równie miękkie.