Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Dania główne
  • Mieleniaczki prawdziwe polskie najlepsze
  • Dania główne
  • Przepis na

Mieleniaczki prawdziwe polskie najlepsze

04.07.2017 Odsłon: 1164
5.0 (11 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
rogulski
rogulski

Kotleciki mielone - tradycja w polskiej kuchni przed, w czasie i po PRL-u. Zawsze smaczne, najlepsze, sentymentalne. Wstydliwe mieleniaki z tego przepisu smakują po królewsku!

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (0)

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3761

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2118

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2596

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5569

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1557

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5582

do 60 min 60 min
8
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

ewaeu
ewaeu
Ciasta

Piernik dojrzewający

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Wegetariańskie
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 3761

do 30 min 30 min
24
wałek
wałek
Dania główne

Wigilijna kapusta z łazankami

Dania główne Wigilijna kapusta z łazankami

Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....

  • Boże Narodzenie
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Grzyby
  • Przyprawy

Odsłon: 2118

do 30 min 30 min
13
marianna1289
marianna1289
Dania główne

Apetyczne pierogi

Dania główne Apetyczne pierogi

Aromatyczna kapusta, pyszne pieczarki oraz suszone pomidory ,tworzą delikatny...

  • Do pracy
  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Nabiał
  • Jajka
  • Pieczarki
  • Przyprawy
  • Pierogi

Odsłon: 2596

do 30 min 30 min
4
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Kotlety schabowe po parysku

Dania główne Kotlety schabowe po parysku

Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...

  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Francuska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Kotlety

Odsłon: 5569

do 60 min 60 min
6
wałek
wałek
Zupy

Meksykański kociołek

Zupy Meksykański kociołek

Wielki kociołek pikantnej zupy gulaszowej w stylu meksykańskim, w sam raz na...

  • Polska
  • Meksykańska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Fasolka
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Mięso
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 1557

do 60 min 60 min
5
AnetaJR
AnetaJR
Dania główne

Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Dania główne Krokiety z farszem z mięsa z rosołu

Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...

  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Dla dzieci
  • Warzywa
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mleko
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Bułki

Odsłon: 5582

do 60 min 60 min
8
Smaker
REKLAMA
Smaker
Dania główne
Smaker
Mieleniaczki prawdziwe polskie najlepsze
Autor:
rogulski
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • Mięso mielone z szynki wieprzowej, łopatki lub wołowo-wieprzowe - 500 g
  • Mała kajzerka czerstwa lub wysuszona - 1 szt.
  • Jajko kurze średnie - 1 szt.
  • Cebula mała lub pół dużej - 1 sztuka
  • Bułka tarta do panierowania
  • Olej do smażenia
  • Sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
1

Dobór mięsa. Często słyszałem opinie i widziałem/jadłem mielone robione z byle jakiego mięsa. I te mieleniaki też były byle jakie. Chyba stąd wzięła się opinia, że kotlety mielone to takie najgorsze danie mięsne. Otóż nie! Użyj dobrego mięsa mielonego np. ze świeżej szynki wieprzowej, albo łopatki - jak lubisz tłuściej, świeżego oleju do smażenia, przypraw tylko pieprzem i solą (smak dobrego świeżego mięso nie może być zabijany jakimiś cudacznymi dodatkami, zwłaszcza obcymi dla naszej kuchni. Lubisz egzotyczne przyprawy? Używaj ich do woli - ale jak chcesz prawdziwe kotlety mielone - pachnące dobrym, świeżo usmażonym mięskiem - ogranicz się do soli i pieprzu ;)).

2

Przygotowanie masy mięsnej Kajzerkę namocz w zimnej wodzie, tak aby cała mogła ja wchłonąć. Niektórzy polecają moczenie w mleku - ja zalecam wodę. Po namoczeniu odciśnij ją, rozdrobnij dokładnie rękoma i dodaj do mielonego mięsa. Cebulę zetrzyj na tarce o grubych oczkach (tej buraczkowej), dodaj do masy. Wbij jajko, posyp masę solą, pieprzem i dokładnie wymieszaj. Masę najlepiej wyrabiać rękoma (kiedyś zauważyłem, że ręce - czyste! - to najlepsze narzędzia kuchenne i tego się trzymam ;)). Niektórzy stwierdzą - ale po co ta buła? Ten gluten dodawać? No właśnie, dzięki tej bule i temu glutenowi mieleniaczki są puszyste i delikatne. Jeśli masa jest za rzadka - dodaj odrobinę tartej bułki, wymieszaj i odczekaj z 10 minut. Masa nie może być ani za rzadka, ani za gęsta. Przy trzecim razie nabierzesz wprawy i dobierzesz gęstość najlepszą dla siebie.

3

Formowanie mieleniaczków Z masy nabieraj taką ilość, aby można było z niej ulepić kulkę wielkości ze 2 razy większej od ping-ponga albo nieco mniejszej od piłki tenisowej. Oczywiście wielkość kotlecików zależy od gustu, ale ja preferuję takie średnie właśnie - są i soczyste i dobrze obsmażone i w ogóle najlepsze. Tak ulepione kulki spłaszcz w rękach na płaskie, okrągłe kotleciki, takie z 1 cm grubości. Każdy kotlecik obtaczaj obustronnie w tartej bułce. Z ilości mięsa przedstawionej w przepisie otrzymasz z takich 10 kotlecików.

4

Smażenie Do smażenia używaj najlepiej dobrego oleju rzepakowego (nigdy słonecznikowego, sojowego czy oliwy - te mają dużo niższą temperaturę dymienia i ze zdrowych tłuszczy robią się w czasie smażenia super niezdrowe). Najlepszy byłby smalec, ale że mieleniaczki tego tłuszczu troszkę wchłoną - nie dla każdego może być on zdrowy. Tak więc polecam olej rzepakowy. A na patelni ma być go tyle, aby kotleciki po włożeniu były do połowy wysokości zanurzone w tłuszczu. To ważne, bo jeżeli oleju będzie za mało - będzie się szybciej palił niż usmażą się nasze kotleciki i skórka będzie ciemna, wysmażona nadmiernie. Olej na patelni ma być mocno rozgrzany. Na taki wkładamy nasze mieleniaczki i smażymy ok. 2-3 minut z jednej strony (aż skórka spodnia nabierze złoto-brązowego koloru). Po tym czasie kotleciki obracamy na druga stronę, smażymy tak z 1 minutę, a następnie zmniejszamy ogień (czy jaki palnik kto tam ma) na minimum i dosmażamy ok 10 minut, sprawdzając, żeby skórka nie była za mocno przesmażona. Tak smażone mieleniaczki będą miały chrupiąca skórkę i soczyste, delikatne wnętrze.

5

Podanie Mieleniaczki po zdjęciu z patelni należy odsączyć na papierowym ręczniku i pozwolić im "odetchnąć" parę minut. Mi teraz najlepiej smakują z młodymi ziemniaczkami posypanymi świeżym koperkiem i z mizerią. Zresztą jak kto lubi - zawsze będą idealnym daniem obiadowym. Polecam i życzę smacznego.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki