Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone kulki w cieście francuskim

Mielone kulki w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 208 Ocena: 5027

Dodano:

Odsłon: 19432

Kotlety mielone w innym wydaniu

Składniki

  • Mięso mielone 0,5 kg
  • Cebula 1 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Pieczarki 6 szt.
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Jajko 1 szt.
  • Czosnek 2 ząbki
  • Posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • Sól
  • - Pieprz czarny mielony
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
  • Kminek
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone kulki w cieście francuskim

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na rumiano. Przekładamy do miski. Marchewkę ścieramy na tarce, podsmażamy do miękkości i przekładamy do miski z cebulą. Pieczarki również kroimy w kostkę, podsmażamy i wrzucamy do miski z pozostałymi składnikami. Dodajemy do tego mięso mielone, jajko, bułkę tartą, czosnek przeciśnięty przez praskę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całości doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Z powstałej masy formujemy małe kuleczki i obsmażamy je na rumiano. Odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Z ciasta francuskiego wykrawamy szklanką kółka. Zawijamy w nie kotleciki, każdego smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy je ok. 20 min. w temp. 200 stopni (muszą się lekko zarumienić).

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń