Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów serwowania mięsa. Są pyszne, soczyste, ale mają jedną wadę – do ich przygotowania, a konkretnie usmażenia, używa się sporo tłuszczu. Tymczasem równie smaczne, a zdrowsze, są mielone pieczone w postaci… szaszłyków! Tak przyrządza się je na Bliskim Wschodzie. Zainspiruj się tą kuchnią i dopraw swoje mielone na patyku aromatycznymi przyprawami.
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12168
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16282
Nie przepadam za wołowiną, ale po tej potrawie zmieniam zdanie i zaczynam czę...
Odsłon: 27
Polędwica należy do tej partii wieprzowiny, którą trudno jest zrobić na soczy...
Odsłon: 12168
Strogonow z kurczaka to przepyszne danie jednogarnkowe które często przygotow...
Odsłon: 16282
Składniki
Obierz i pokrój drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Rozgnieć w moździerzu pieprz i kolendrę. Wyżej wymienione składniki połącz w misce z mięsem mielonym. Dodaj do nich jajko, bułkę tartą i pozostałe przyprawy – obie papryki i kmin rzymski. Wymieszaj dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą.
Podziel mięso na 5 porcji. Uformuj z nich walce. Nadziej na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ułóż mielone na patyku na aluminiowej tacce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piecz przez około 15-20 minut. W połowie czasu obróć mielone na drugą stronę.
Mielone na patyku podawaj z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami. Przygotuj także sos do mięsa, np. jogurtowy ze świeżymi ziołami.