Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone to jeden z najpopularniejszych w Polsce sposobów serwowania mięsa. Są pyszne, soczyste, ale mają jedną wadę – do ich przygotowania, a konkretnie usmażenia, używa się sporo tłuszczu. Tymczasem równie smaczne, a zdrowsze, są mielone pieczone w postaci… szaszłyków! Tak przyrządza się je na Bliskim Wschodzie. Zainspiruj się tą kuchnią i dopraw swoje mielone na patyku aromatycznymi przyprawami.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 21
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 21
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 18
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21656
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Obierz i pokrój drobno cebulę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Posiekaj natkę pietruszki. Rozgnieć w moździerzu pieprz i kolendrę. Wyżej wymienione składniki połącz w misce z mięsem mielonym. Dodaj do nich jajko, bułkę tartą i pozostałe przyprawy – obie papryki i kmin rzymski. Wymieszaj dłonią na jednolitą masę. Dopraw ją do smaku solą.
Podziel mięso na 5 porcji. Uformuj z nich walce. Nadziej na namoczone w wodzie patyczki do szaszłyków. Ułóż mielone na patyku na aluminiowej tacce. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190oC. Piecz przez około 15-20 minut. W połowie czasu obróć mielone na drugą stronę.
Mielone na patyku podawaj z wybranymi dodatkami, np. ziemniakami. Przygotuj także sos do mięsa, np. jogurtowy ze świeżymi ziołami.