Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy lubimy domowe kotlety mielone, ale uwielbiamy też duszone z cebulką pieczarki. Jeśli połączysz te składniki, uzyskasz soczyste i syte kotlety mielone z pieczarkami. Do wyrobu kotletów użyj mięsa wołowo-wieprzowego albo drobiowego. Dodatek kilku suszonych leśnych grzybów do farszu nada nadzieniu więcej aromatu. Kotlety podawaj samodzielnie lub polane sosem, koniecznie w towarzystwie tłuczonych, gotowanych ziemniaków.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13055
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10702
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6161
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5356
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13055
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4801
Składniki
Obierz i cebulkę, drobno posiekaj w kostkę i podsmaż na maśle, aż stanie się złocista. Dodaj dwa ząbki czosnku i chwilę podsmaż. Połowę warzyw przełóż do miski, a resztę zostaw na patelni. Umyj i oczyść pieczarki, pokrój w drobną kostkę i dorzuć do cebuli. Dopraw solą, pieprzem czarnym i ziołowym i duś na wolnym ogniu, aż z pieczarek odparuje sok. Dodaj do farszu bułkę tartą, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia.
Do miski z cebulką dołóż mięso, dopraw przyprawami, dodaj bułkę tartą i wodę. Wyrabiaj mięso ręką, by stało się gładkie i dało się łatwo formować. W razie potrzeby daj więcej bułki tartej lub wody.
Do przestudzonego, pieczarkowego farszu dodaj starty ser i dokładnie wymieszaj. Nabieraj porcję mięsa łyżką, formuj kulę, spłaszczaj, kładź łyżkę farszu w środku i zamykaj (podobnie jak robisz kartacze lub knedle). Każdy kotlet obtocz w mące i wstaw je do lodówki na 20 minut. Po tym czasie rozgrzej tłuszcz na patelni i obsmaż mielone ze wszystkich stron, następnie przełóż do brytfanki i podpiecz w piecu nagrzanym do 180°C przez ok. 15 minut. Kotlety możesz także dogotować w osolonej wodzie z liściem laurowym. Podawaj kotlety zaraz po przygotowaniu z ulubionymi dodatkami.