Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone pieczone z pieczarkami to smakowity pomysł na tzw. obiad jednogarnkowy. Danie jest pełne aromatu, a klopsiki – niezwykle delikatne i soczyste dzięki dodaniu nietypowego składnika, jakim jest twaróg!
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1831
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 70
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1831
Jak masz ochotę na coś słodkiego, ale jesteś na diecie i próbujesz zachować z...
Odsłon: 70
Składniki
Obierz marchewki i pokrój w słupki. Rozłóż je równomiernie na dnie wyłożonego folią aluminiową naczynia żaroodpornego. Połącz 2-3 łyżki oliwy z curry i posmaruj nią słupki marchewek (możesz posłużyć się silikonowym pędzelkiem). Oprósz solą.
Podgrzej 3-4 łyżki oliwy z czosnkiem (możesz np. podsmażyć na oliwie kilka rozkrojonych ząbków) – tak, by nabrała czosnkowego aromatu. Posmaruj oliwą czosnkową umyte i osuszone pieczarki (tak, jak marchewkę). Oprósz solą.
Pokrój filet z indyka na kawałki. Rozdrobnij twaróg. Posiekaj (niezbyt drobno) obraną cebulę. Zmiel mięso razem z twarogiem i cebulą w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Połącz z rozkłóconymi jajkami i bułką tartą. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozgniecionymi w moździerzu płatkami chili.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym na marchewkach, przetykając pieczarkami. Całość oprósz posiekanym rozmarynem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przez około 20-25 minut – aż kotleciki się zarumienią.