Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone pieczone z pieczarkami to smakowity pomysł na tzw. obiad jednogarnkowy. Danie jest pełne aromatu, a klopsiki – niezwykle delikatne i soczyste dzięki dodaniu nietypowego składnika, jakim jest twaróg!
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Składniki
Obierz marchewki i pokrój w słupki. Rozłóż je równomiernie na dnie wyłożonego folią aluminiową naczynia żaroodpornego. Połącz 2-3 łyżki oliwy z curry i posmaruj nią słupki marchewek (możesz posłużyć się silikonowym pędzelkiem). Oprósz solą.
Podgrzej 3-4 łyżki oliwy z czosnkiem (możesz np. podsmażyć na oliwie kilka rozkrojonych ząbków) – tak, by nabrała czosnkowego aromatu. Posmaruj oliwą czosnkową umyte i osuszone pieczarki (tak, jak marchewkę). Oprósz solą.
Pokrój filet z indyka na kawałki. Rozdrobnij twaróg. Posiekaj (niezbyt drobno) obraną cebulę. Zmiel mięso razem z twarogiem i cebulą w maszynce do mięsa przez sitko o średnich oczkach. Połącz z rozkłóconymi jajkami i bułką tartą. Wyrób dłonią na jednolitą masę. Dopraw do smaku solą, pieprzem i rozgniecionymi w moździerzu płatkami chili.
Uformuj z masy mięsnej niewielkie kulki. Ułóż je w naczyniu żaroodpornym na marchewkach, przetykając pieczarkami. Całość oprósz posiekanym rozmarynem.
Wstaw naczynie żaroodporne do piekarnika nagrzanego do 200°C. Przez około 20-25 minut – aż kotleciki się zarumienią.