Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone podkręcone

Przepis dnia 2011-09-06
Mielone podkręcone

Autor:

Przepisów i artykułów: 241 Ocena: 7871

Dodano:

Odsłon: 24637

...czyli po węgierskim tuningu

Składniki

  • 1/2 kg zmielonej wołowiny
  • 15 dag zmielonego boczku surowego
  • 1 cebula czerwona (drobna kostka)
  • 1 papryka czerwona słodka (drobna kostka)
  • 1 papryka ostra chilli (drobna kostka)
  • 5 pomidorów suszonych z oliwy (drobna kostka)
  • oliwa z pomidorów suszonych - do smażenia
  • 1/2 szkl. natki koperku lub pietruszki
  • 2 jaja
  • 4 kromki chleba
  • przyprawy:sól, majeranek,oregano
  • 2 łyżki pasty z papryki słodkiej pieczonej
  • bułka tarta - do panierki
5-6 os. 30 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mielone podkręcone

Przygotowanie

  1. Chleb namoczyć w wodzie i odcisnąć. Wszystkie składniki wymieszać (dokładnie wyrobić) razem doprawiając do smaku. Formować nieduże , płaskie kotlety, obtoczyć je w bułce tartej i smażyć na pomidorowej oliwie po kilka minut z obu stron.

  2. Aby podkreślić węgierski smak dania, poponuję spożyć je popijając lampką czerwonego półsłodkiego wina. Ach, jaka szkoda że to już koniec lata :(

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

koko6 03 września 2011 Witam,czy koniecznie ma być chleb,a jeżeli tak to czy gatunek ma znaczenie.Bardzo ciekawy przepis.Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń