Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone w sosie śmietanowo grzybowym

Mielone w sosie śmietanowo grzybowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 952

Dodano:

Odsłon: 9232

Grzybów w tym roku, dostatek :) Trzeba to wykorzystać. Ostatnio, zrobiłam kotlety mielone w sosie z grzybami. Wykorzystałam grzyby mrożone. Przyznaję, że to mój pierwszy raz :) Nigdy wcześniej, nie mroziłam grzybów. Tym razem, dostałam od cioci, już zamrożone. Byłam mile zaskoczona, bo sos, był pyszny, jak ze świeżych grzybów.

Składniki

  • 400-500 g. mięsa zmielonego
  • 1/2 cebuli
  • 1 kajzerka czerstwa
  • 1 łyżka musztardy
  • sól, pieprz, majeranek
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia
  • Sos:
  • 200 g. grzybów świeżych lub mrożonych
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g. masła
  • 1/2 szklanki śmietany 30%
  • 1,5 szklanki bulionu
  • sól, pieprz
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Zmielone mięso włożyć do miski.
    Cebulę, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć. Dodać do mięsa.
    Kajzerkę namoczyć w wodzie. Kiedy napęcznieje, odcisnąć i dodać do mięsa.
    Następnie wbić jajko, dodać musztardę i przyprawy.
    Wyrobić, do uzyskania gładkiej masy.
    Uformować kotlety i obtoczyć w bułce tartej. U mnie wyszło 6 kotletów.

  2. Rozmrożone grzyby, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę,
    podsmażyć na maśle. Dodać drobno pokrojony czosnek, a następnie dodać grzyby.
    Smażyć 10-15 minut. Co jakiś czas mieszając.
    Dodać śmietanę. Podsmażyć jeszcze chwilę.

  3. Kotlety podsmażyć na oleju, po kilka minut z każdej strony. Następnie dodać podsmażone grzyby ze śmietaną i bulion.
    Dusić pod przykryciem 20-30 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń