Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielone z brokułami to nieco inny i ciekawy pomysł na urozmaicenie standardowego obiadu. Brokuły dodają ciekawej nuty świeżości. Pieczenie w piekarniku sprawia, że te kotlety świetnie sprawdzą się u osób na diecie. To także sposób na przemycenie tego niezbyt lubianego warzywa do menu najmłodszych domowników.
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8527
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 8527
Składniki
Brokuły umyj i podziel na drobniejsze różyczki. Włóż je do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 10 minut – warzywo powinno być al dente. Brokuły odcedź, ostudź i bardzo drobno posiekaj. Z jajka oddziel żółtko od białka.
W misce wymieszaj oba gatunki mięsa mielonego, brokuły, białko jajka i przyprawy. Wszystko dobrze wymieszaj. Masa powinna być elastyczna i łatwo się formować.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Naoliwionymi dłońmi formuj kotlety. Odkładaj je na blaszkę. Pozostawione wcześniej żółtko rozbełtaj. Posmaruj nim wierzch kotletów.
Piekarnik nastaw na 180 st. Celsjusza. Mielone z brokułami piecz przez 30 minut. Kotlety podawaj na ciepło, z ulubionym dodatkiem skrobiowym i surówką.