Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z cukinią

Mielone z cukinią

Autor:

Przepisów i artykułów: 1105 Ocena: 13742

Dodano:

Odsłon: 912

Zapach tego dania unosi się po całym mieszkaniu, czy dasz się namówić na aromatyczne kotlety z dodatkiem cukinii w pysznym sosie? Takie danie możemy przygotować na różne uroczystości, a co najważniejsze bez stania przy patelni.

Składniki

  • Składniki na kotlety:
  • 1 kg mięsa mielonego
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 duża marchew
  • 1 cebula
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki przyprawy Gyros
  • 1 torebka ryżu
  • Sól
  • Składniki na sos:
  • 330 ml śmietany 30%
  • 1 szk. passaty
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • Sól
  • Pieprz
  • Składniki pozostałe:
  • 2 cukinie
  • 10 dag sera mozzarelli
  • 1 papryka czerwona
5-6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Mielone z cukinią

Przygotowanie

  1. 1. Mięso mielone przekładamy do miski, wsypujemy bułkę tartą, dodajemy obraną, drobno pokrojoną cebule, obraną, startą na tarce o dużych oczkach marchew, wbijamy jajko, doprawiamy przyprawą Gyros oraz solą. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i robimy okrągłe kotlety.

  2. 2. Cukinie myjemy i kroimy dwu centymetrowe krążki.
    3. W naczyniu żaroodpornym układamy na przemian kotlety z cukinią, tak żeby środek naczynia pozostał pusty.
    4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 30 minut w 180 °C.

  3. 5. Do naczynia wlewamy śmietanę, passatę, ketchup, wsypujemy sól oraz pieprz, mieszamy.
    6. Kotlety po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika, w środek wlewamy sos, posypujemy umytą, drobno pokrojoną papryką oraz serem mozzarellą.
    7. Chwilkę jeszcze zapiekamy do momentu rozpuszczenia się sera.

  4. 8. Gotowe.
    9. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń