Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś postanowiłam po eksperymentować z moim obiadem i powiem wam że smak kotletów samą mnie zaskoczył a dałam do nich co miałam w domu. A mianowicie głównym składnikiem była cukinia. Smak jest tak wyrazisty że brak słów do opisania są mega wilgotne. Podam z chęcią przepis myślę że przypadnie wam do gustu a kotlety będą hitem internetu.
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Są smaki które trudno powtórzyć o innej porze roku. Młoda kapustka króluje.
Odsłon: 168
Kotlety są miękkie, puszyste w środku i chrupiące z wierzchu -bardzo delikatn...
Odsłon: 86
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1049
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 806
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1102
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 142
Składniki
Cukinię całą umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce jarzynowej nasolić,wymieszać i odczekać aż puści soki. Gdy już puści soki przełożyć na durszlak aby odciekły soki.
Gdy już mamy odciśnięty sok z cukinii do miski przełożyć mięso dodać cukinię ociekniętą z soku, obrane i starte na tarce jarzynowej pieczarki, całe jajka, natkę pietruszki pokrojoną drobno cebulę pokrojona w kostkę oraz bułkę tartą, pieprz i jeszcze około łyżeczki soli. Wszystko dokładnie wymieszać ręką do połączenia się całości.
Jak już mamy wymieszaną masę mięsną, na rękę brać porcję mięsa, formować kotlet, uformowany kotlet obtoczyć w bułce tartej.
Na patelnię wlać olej tyle aby zakryć dno patelni, rozgrzać go, ułożyć przygotowane kotlety i smażyć na wolnym ogniu z obu stron na złoty kolor.
Gdy mamy już usmażone kotlety do garnka wlać pół szklanki wody, wsypać suszoną włoszczyznę, poukładać usmażone kotlety dodać 2 łyżki oleju ze smażonych kotletów. Nakryć pokrywką i dusić na bardzo wolnym ogniu do wchłonięcia przez kotlety wody, co raz podrzucając garnkiem aby kotlety z góry przemieściły się na dół i na odwrót.
Kotlety usmażone i podduszone podałam z młodymi ziemniakami z koperkiem oraz sosem z kotletów do tego buraczki lecz nie moje ze słoika nie za bardzo dobre ale cóż. Miałam kilogram mięsa i z reszty zrobiłam mężowi z samego mięsa, jajka i bułki z cebulka bo takie chciał.