Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z dodatkiem kopru

Mielone z dodatkiem kopru

Autor:

Przepisów i artykułów: 865 Ocena: 5982

Dodano:

Odsłon: 2161

Lubicie swojskie obiadki ? Chyba mało kto woli kupować obiady no chyba że się mylę. Dziś oprócz pączków przygotowałam mielone według mnie najlepsze. Na mielone kotlety jest miliony przepisów może wam mój przypadnie do gustu. Obiad niby prosty a tak smaczny że nie można mu się oprzeć, gotowy w zaledwie piętnaście minut. Wiem że czasami się powtarzam ale lubię nowości wymyślone z mojej głowy tak jest też dziś z tymi kotletami, po przepis zapraszam poniżej.

Składniki

  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego,
  • 190 g cebuli 1 sztuka,
  • 25 g kopru 1 mały pęczek,
  • 6 czubatych łyżek bułki tartej,
  • 0,5 szklanki wody lekko gazowanej (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,
  • 2 jajka.
  • dodatkowo :
  • olej do smażenia,
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów,
  • szczypta soli,
  • 1/4 szklanki przegotowanej ciepłej wody.
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mielone z dodatkiem kopru

Przygotowanie

  1. Do miski przełożyć mięso drobno zmielone wieprzowe, dodać cebule pokrojoną w drobną kostkę, koper świeży pokrojony drobno, całe jajka, wodę gazowaną, sól, pieprz oraz bułkę tartą. Wszystko dobrze wyrobić za pomocą ręki do połączenia się wszystkich składników ze sobą w jedną całość.

  2. Na patelnię wlać olej tyle aby zakryło dno patelni rozgrzać go na wolnym ogniu. Z przygotowanego mięsa wieprzowego formować dowolnej wielkości kotlety i obtoczyć je w przygotowanej bułce tartej. Tak przygotowane kotlety układać na patelni z rozgrzanym olejem i na średnim ogniu smażyć na złoty kolor z obu stron.

  3. Gdy pierwsza partia kotletów się smaży do garnka wlać wodę czyli 1/4 szklanki dodać szczyptę soli, postawić na małym gazie aby się zaczęła lekko gotować. Następnie ułożyć wszystkie usmażone kotlety oraz łyżkę oleju ze smażonych kotletów. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do wyparowania wody. Ze dwa razy potrząsnąć odkrytym garnkiem aby kotlety z góry znalazły się na dole wtedy równo się uduszą.

  4. ak przygotowane kotlety podałam z ziemniakami ugotowanymi osobno polanymi resztką sosu z która została z kotletów duszonych oraz surówką z chili z lubczykiem który jest na moim blogu link w opisie. Kotlety wyszły bardzo soczyste i mięciutkie dodanie świeżego kopru świetnie się skomponowało z mięsem wieprzowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Dariusz-D 11 lutego Pani gotuje z sercem, to widać na każdym talerzu. Pewnie wszyscy są zachwyceni Pani potrawami, jestem o tym przekonany.Do gotowania musi być pasja i dobry smak. Pani ma wszystko !. Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń