Tradycyjne mielone wzbogacone o dodatki , stanowią idealne danie obiadowe.
Mielone z kapustą i pieczarkami
Składniki
- Mięso mielone wieprzowe - 20 dag
- Kapusta biała - 10 dag
- Pieczarki - 10 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Cebula biała - 1/2 szt.
- Tarta bułka - 3 łyżki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny
- Olej do smażenia
Składniki
- Mięso mielone wieprzowe - 20 dag
- Kapusta biała - 10 dag
- Pieczarki - 10 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Cebula biała - 1/2 szt.
- Tarta bułka - 3 łyżki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny
- Olej do smażenia

Etapy przygotowania
Mięso przyprawić przyprawą do mięsa mielonego. Kapustę pokroić na drobno , sparzyć gorącą wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać sparzoną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty dusić 20 minut. Wystudzić. Pokroić na drobno dodać do mięsa.

Do mięsa i kapusty z pieczarkami wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki obtoczyć w tartej bułce.

Na patelni rozgrzać olej i usmażyć je na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.

Kotlety mielone podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.

Przepis w Waszym wykonaniu (2)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 45

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 2689

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 173

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1466

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 169
Ostatnio komentowane przepisy
Prosta w przygotowaniu pieczeń wieprzowa w połączeniu ze smażonymi ananasami....
Odsłon: 45

Bitki wołowe to klasyka kuchni polskiej, która zazwyczaj jest przygotowywana...
Odsłon: 2689

Chałwa to wyjątkowy smakołyk przez wiele osób uważany za ekskluzywny. Jej sma...
Odsłon: 173

Sos meksykański to popularny dodatek do wielu dań. Doskonale sprawdza się z p...
Odsłon: 1466

Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 169



Składniki
- Mięso mielone wieprzowe - 20 dag
- Kapusta biała - 10 dag
- Pieczarki - 10 dag
- Jajko kurze - 1 szt
- Cebula biała - 1/2 szt.
- Tarta bułka - 3 łyżki
- Przyprawa do mięsa wieprzowego
- Przyprawa do dań z kapusty
- Sól, pieprz czarny
- Olej do smażenia
Mięso przyprawić przyprawą do mięsa mielonego. Kapustę pokroić na drobno , sparzyć gorącą wodą. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Pieczarki obrać, pokroić.
Na patelni rozgrzać trochę oleju wrzucić cebulę smażyć 1 minutę, dodać pieczarki, doprawić solą i pieprzem, smażyć 3 minuty, dodać sparzoną kapustę, doprawić przyprawą do dań z kapusty dusić 20 minut. Wystudzić. Pokroić na drobno dodać do mięsa.
Do mięsa i kapusty z pieczarkami wbić jajko, dodać 1 1/2 łyżki tartej bułki, wszystko bardzo dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki obtoczyć w tartej bułce.
Na patelni rozgrzać olej i usmażyć je na rumiano z obu stron. Osączyć na papierowym ręczniku.
Kotlety mielone podawać z ziemniakami i zasmażanymi buraczkami.
Pyszotka:)