Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wariacja na temat mielonych: mielone z marchewką i kaszą kuskus. Delikatne w smaku, trochę przypominające gołąbki.
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6426
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114799
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 6426
Ucierane ciasto na oleju robi się bardzo szybko. Można do niego używać różnyc...
Odsłon: 114799
Składniki
Kaszę kuskus zalewamy gorącym bulionem, mieszamy i odstawiamy na 30 min. /do napęcznienia i wystudzenia/. Marchew i cebulę obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o małych oczkach. Mięso mielone przekładamy do miseczki, dodajemy startą marchew i cebulę i rozdrobniony widelcem kuskus. Wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Masę odstawiamy na 20 min, żeby składniki dobrze się połączyły.
Na patelni rozgrzewamy olej. Z przygotowanej masy formujemy pulpety i smażymy je na złoty kolor. Podajemy od razu po przygotowaniu z ziemniakami, ogórkiem lub surówką.