Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Mielone z piekarnika w boczku"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 672
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 103
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 35
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2703
Składniki
Łopatkę, umyj, pokrój i zmiel. Bułkę zalej mlekiem, namocz i odciśnij. Do mięsa dodaj cebulę startą na tarce, bułkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, wbij jajko. Przypraw majerankiem, solą oraz pieprzem. Im dłużej masę wyrabiasz, tym potrawa jest smaczniejsza.
Boczek pokrój w cieniutkie plastry. Z masy formuj zgrabne kotlety, każdy owiń plasterkiem boczku i zepnij wykałaczką. Blachę posmaruj tłuszczem, ułóż na niej kotlety. Piecz około 30 minut w temp. 170°C. Podawaj z sosem pomidorowym, ziemniakami lub makaronem.
Aby odmienić smak potrawy, kilka minut przed końcem pieczenia na każdy kotlet połóż plasterek żółtego sera. Kiedy ser się stopi, wyjmij potrawę z piekarnika. Udekoruj kleksem keczupu, podaj z frytkami oraz surówką.
<strong>Przepis nadesłała Katarzyna Gierula z Rzeszowa</strong>Źródło: Takie jest życie