Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którym w kuchni smakuje prawie wszystko i lubią czasem zjeść coś innego ;)
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5470
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 3721
Kapusta należy do potraw wigilijnych obowiązkowych w wielu regionach Polski....
Odsłon: 2056
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5470
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5509
Składniki
Do miski skruszyć drożdże, Zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 10 min. Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, oliwę i przyprawy, wymieszać.
Potem dodać mięso mielone i wyrobić ciasto. Ja miałam akurat pozostałość mięsa drobiowego, ale moim zdaniem wieprzowe też mogłoby być.
Gotowe przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W tym czasie różyczki brokuła zanurzyć we wrzątku na 3-4 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 szt).
Każdą rozpłaszczyć, na środek kłaść plasterki sera i różyczki brokuła.
Uformować bułkę i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować mlekiem.
Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30-35 min. Można podawać np. z sosem czosnkowym. Smacznego!