Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsne drożdżówki z brokułem

Mięsne drożdżówki z brokułem

Autor:

Przepisów i artykułów: 454 Ocena: 4705

Dodano:

Odsłon: 1215

Dla tych, którym w kuchni smakuje prawie wszystko i lubią czasem zjeść coś innego ;)

Składniki

  • Ciasto drożdżowe:
  • drożdże świeże 60 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 450 500 g
  • mleko 200-250 ml
  • sól morska 1 łyżeczka
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • oliwa 3-4 łyżki
  • Nadzienie:
  • mięso mielone drobiowe 350 g
  • brokuł 1/2 szt
  • ser mozzarella blok 100 g
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski skruszyć drożdże, Zasypać cukrem i poczekać kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą. Następnie dodać kilka łyżek ciepłego mleka i tyle mąki, by zaczyn miał konsystencję gęstej śmietany. Odstawić na 10 min.
    Następnie dodać pozostałe mleko, mąkę, oliwę i przyprawy, wymieszać.

  2. Potem dodać mięso mielone i wyrobić ciasto. Ja miałam akurat pozostałość mięsa drobiowego, ale moim zdaniem wieprzowe też mogłoby być.

  3. Gotowe przykryć ściereczką i ustawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. W tym czasie różyczki brokuła zanurzyć we wrzątku na 3-4 min., odcedzić i przelać zimną wodą. Wyrośnięte podzielić na równe części (u mnie 10 szt).

  4. Każdą rozpłaszczyć, na środek kłaść plasterki sera i różyczki brokuła.

  5. Uformować bułkę i przełożyć na blachę wyłożona papierem do pieczenia. Pozostawić na 15 min. do napuszenia. Przed włożeniem do piekarnika można posmarować mlekiem.

  6. Piec w temp. 175 stopni przez ok. 30-35 min. Można podawać np. z sosem czosnkowym.
    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń