Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2778
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1307
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 757
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 107
Składniki
Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia. Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.
Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut. Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików. Smacznego.