Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 352
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 352
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 48
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 372
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 814
Składniki
Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia. Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.
Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut. Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików. Smacznego.