Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczne i sycące danie, które możemy przygotować o wiele szybciej niż tradycyjne gołąbki. Przepis zaczerpnięty od Słodko Słodka.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10637
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4786
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 878
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9058
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1337
Składniki
Woreczek z ryżem wrzucamy na lekko osolony wrzątek, gotujemy 20 minut od momentu ponownego zagotowania wody. Ugotowany ryż wyjmujemy z wody, pozostawiamy do wystudzenia. Marchew i cebulę obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, kroimy na połowę i drobno szatkujemy. Rozdrobnione warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce. Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy ryż, kaszę mannę oraz surowe jajko. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wyrabiamy dłońmi do momentu, aż składniki się ładnie połączą a masa będzie zwarta. Z ryżowo- mięsnej masy formujemy sporej wielkości klopsiki. Potrzebowałam kopiatej łyżki masy do uformowania jednego klopsa. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę mieszanki warzywnej. Po wierzchu lekko ją solimy i oprószamy pieprzem.
Przecier pomidorowy mieszamy z połową wody, która jest przewidziana w przepisie. Pomidorowym płynem zalewamy warzywa znajdujące się w naczyniu żaroodpornym. Teraz układamy mięsne kule, które przykrywamy pozostałą częścią warzyw. Zagotowujemy pozostałą wodę, rozpuszczamy w niej kostkę rosołową. Wrzącym wywarem zalewamy wierzchnią warstwę kapusty z warzywami. Całość skrapiamy maggi.
Naczynie żaroodporne wstawiamy do piekarnika. Nasze gołąbki zapiekamy pod przykryciem w temperaturze 180 stopni przez 80 minut. Uwaga: Z podanych proporcji uformowałam 10 dużych klopsików. Smacznego.