Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kolejny pomysł na danie z makaronem :) Tym razem z mięsnymi kulkami ,nadziewanymi ziemniakami. Wyszło przepysznie.
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7932
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13698
To jest pyszne. Od lat robię dynie według tego przepisu. Moje koleżanki też c...
Odsłon: 7932
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 1226
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13698
Składniki
Do mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy je z dodatkiem zimnego bulionu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy. Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem. W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy ciepłym bulionem warzywnym. Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.