Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 2331 Ocena: 51826
Dodano: 04.05.2015
Odsłon: 18835
3-4 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Do mięsa mielonego wbijamy jajko ,dodajemy bułkę tartą i wyrabiamy je z dodatkiem zimnego bulionu. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Ziemniaki gotujemy w osolonym wrzątku ,odcedzamy i ubijamy.
Cebulę drobno siekamy i szklimy ją na odrobinie oliwy. Dodajemy do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy gałką muszkatołową oraz pieprzem.
W rondelku rozpuszczamy margarynę ,dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Dodajemy przecier pomidorowy ,smażymy jeszcze 5 min ,po czym zalewamy ciepłym bulionem warzywnym.
Z ostudzonych ziemniaków formujemy kulki (2 cm). Każdą kulkę ziemniaczaną owijamy mięsem mielonym (dość cienko). Przygotowane pulpety smażymy na złoto z każdej strony ,następnie przekładamy do sosu i dusimy na wolnym ogniu 10-15 min. Do smaku doprawiamy cukrem ,solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem.
Na skróty
Komentarze do przepisu (1)

Futka 04 maja 2015Zgłoś do usunięcia
Takie kulki z niespodzianką to ja mogę jeść codziennie :) Pyszności! :)8 Kto głosował? | Odpowiedz