Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięsno- warzywna zapiekanka z imbirem

Mięsno- warzywna zapiekanka z imbirem

Autor:

Przepisów i artykułów: 636 Ocena: 11554

Dodano:

Odsłon: 902

Siekana pierś drobiowa w imbirowej marynacie, trochę warzyw i to wszystko zapieczone w kruchym cieście. Polecam.

Składniki

  • Ciasto: mąka pszenna 250 g
  • drożdże 18 g
  • margaryna 70 g
  • 1 jajko
  • śmietana 18 % ok. 3 łyżeczki
  • młody sproszkowany jęczmień 1 płaska łyżeczka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • suszone zioła 1 łyżka ( u mnie liście selera )
  • Nadzienie: pierś kurczaka 500 g
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • imbir mielony 1/3 łyżeczki
  • trawa cytrynowa suszona 1 płaska łyżeczka
  • 1 jajko
  • kasza manna 2 czubate łyżeczki
  • imbir marynowany 1 łyżeczka
  • 3 kolorowe mini papryczki
  • zielone oliwki 11 sztuk
  • mini kukurydza 6 sztuk
  • siemię lniane kilka łyżek
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Mięsno- warzywna zapiekanka z imbirem

Przygotowanie

  1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę mieszamy z przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
    Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, zioła, kawałki zimnej margaryny, młody jęczmień i wszystko rozgniatamy na kruszonkę.
    Potem wbijamy jajko, dodajemy sól, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
    W tym czasie drobno siekamy mięso z marynaty.
    Formę 22 X 9 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
    Wyrośniętym ciastem wykładamy spód blaszki, na boki ciasto wałujemy, wycinamy paski szerokości 2,5 cm. Paskami okładamy boki formy i posypujemy kaszą manną.
    Ciasta jest trochę więcej, z reszty wycinamy zwierzątka lub inne wzorki.

  2. Mi ni papryki krótko moczymy w gorącej wodzie, osuszamy. Kolby krótko gotujemy z dodatkiem kurkumy.
    Do posiekanego mięsa dodajemy roztrzepane jajko,, posiekany imbir, kaszę manną, mieszamy i wykładamy cienką warstwę na ciasto.
    Na mięso rozkładamy połówki dwóch papryczek, przykrywamy cienką warstwą mięsa, następnie pośrodku rozkładamy oliwki, wzdłuż nich kolby kukurydzy i paski trzeciej papryczki.
    Wszystko przykrywamy mięsem, posypujemy lekko zmielonym siemieniem lnianym,
    Zapiekankę pieczemy ok. 50 minut w 180 C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń