Dania główne Przepis na:
Przepisów i artykułów: 831 Ocena: 16413
Dodano: 29.03.2017
Odsłon: 960
> 6 os. | > 60 min | średnie | przystępne |
Pierś kurczaka kroimy w kostkę mieszamy z przyprawami, przykrywamy i odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin.
Ciasto. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy rozkruszone drożdże, zioła, kawałki zimnej margaryny, młody jęczmień i wszystko rozgniatamy na kruszonkę.
Potem wbijamy jajko, dodajemy sól, śmietanę i szybko zagniatamy ciasto. Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie drobno siekamy mięso z marynaty.
Formę 22 X 9 cm smarujemy margaryną i posypujemy mąką.
Wyrośniętym ciastem wykładamy spód blaszki, na boki ciasto wałujemy, wycinamy paski szerokości 2,5 cm. Paskami okładamy boki formy i posypujemy kaszą manną.
Ciasta jest trochę więcej, z reszty wycinamy zwierzątka lub inne wzorki.
Mi ni papryki krótko moczymy w gorącej wodzie, osuszamy. Kolby krótko gotujemy z dodatkiem kurkumy.
Do posiekanego mięsa dodajemy roztrzepane jajko,, posiekany imbir, kaszę manną, mieszamy i wykładamy cienką warstwę na ciasto.
Na mięso rozkładamy połówki dwóch papryczek, przykrywamy cienką warstwą mięsa, następnie pośrodku rozkładamy oliwki, wzdłuż nich kolby kukurydzy i paski trzeciej papryczki.
Wszystko przykrywamy mięsem, posypujemy lekko zmielonym siemieniem lnianym,
Zapiekankę pieczemy ok. 50 minut w 180 C.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)