Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mięsny keks można jeść na ciepło, z sosem, dobrze smakuje też na zimno, na kromce chleba. Robi się go szybko (nie licząc czasu pieczenia), a i w lodówce może posiedzieć kilka dni, nie tracąc na wartości.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8033
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4518
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 528
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8033
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1158
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9814
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4518
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 528
Składniki
Czosnek obrać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić czosnek, a następnie podsmażyć paprykę. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. W misce wymieszać mięso mielone, cebulę z paprykę, kukurydzę, pomidory, jajka, i ketchup. Doprawić do smaku. Gdy masa z mięsa jest zbyt rzadka dosypać bułki tartej. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Podłużna formę (moja miała wymiany 10cm x 30cm) wyłożyć papierem do pieczenia, tak by wystawał poza jej brzegi. Mięsną masę wyłożyć do farmy. Wierzch wyrównać i oprószyć bułka tartą. Przykryć papierem do pieczenia. Keks wsadzić do piekarnika nagrzanego na 200st, na 40-50min. Po 20min pieczenia Ściągnąć z góry papier do pieczenia i włączyć termoobieg. Po wyjęciu z piekarnika zostawić keks do wystygnięcia. Podawać pokrojony w grube plastry.