Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Może trochę pracochłonne, ale jest warte zrobienia. Moja wariacja na temat mięsa po bułgarsku powstała z kombinacji kilku przepisów. Dla fanów mielonego i ciągnącego się sera!
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1582
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4769
Polecam.
Odsłon: 106
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7265
Szybka, smaczna i prosta w przygotowaniu, idealna na różne okazje.
Odsłon: 1582
Wszyscy uwielbiają marcepan! A to ciasto, Marcepanowiec to słodki deser z pok...
Odsłon: 4769
Polecam.
Odsłon: 106
I dzisiaj przepis na szybkie i proste ciasto. Salceson jest taką wersją lekki...
Odsłon: 7265
Składniki
Najpierw mięso: Na oleju podsmażyć cebulę. Po zeszkleniu dodać pokrojoną paprykę oraz czosnek. Po chwili dodać przyprawy. Po wymieszaniu całości dodać mięso i smażyć około 15-20 minut. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać i dodać puszkę pomidorów (można dodać zwykłe, ale sparzone i obrane ze skórki). Całość trzymać na palniku jeszcze przez chwilę, do odparowania nadmiaru soku z pomidorów.
Danie powinno się przyrządzać w specjalnym naczyniu, tak zwanym "giuweczu". U mnie zwykłe naczynie żaroodporne. Z uzyskanej ilości mięsa możemy przyrządzić dwie porcje (każda na dwie osoby).
Połowę mięsa wyłożyć do naczynia, pokruszyć około 100 g fety, wlać 2 wcześniej rozmącone jajka (można wymieszać je ze słodką papryką), posypać startym serem (mniej więcej pół szklanki). Ja lubię dużo papryki, więc jeszcze raz posypałam nią całość. Dodać coś zielonego. Zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut.
Smacznego!