Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne mięso w słoikach , które może postać wiele miesięcy. Proces pasteryzacji metodą tyndalizacji. Zapraszam na filmik.
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1131
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2884
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 976
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14729
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1131
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2884
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 976
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1739
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14729
Składniki
Mięso pokroić na mniejsze kawałki, mięso wołowe okroić z niepotrzebnych błonek. Mięso przelożyć do naczynia szklanego , posolić i odstawić do lodówki na 12 godzin. Przygotować słoiki litrowe( wysterelizować).
Po 12 godzinach mięso doprawić pozostałymi przyprawami czyli pieprzem i majerankiem oraz czosnkiem dobrze wymasować mięso (10 minut). Jest taka zasada ,że na każdy kilogram naszego mięsa dajemy 1 łyżkę soli ,1 łyżkę majeranku , 1 łyżkę czosnku sproszkowanego i 0.5 łyżeczki pieprzu czarnego.
Mięso przekładamy do słoików litrowych, na tą ilość mięsa potrzebne jest nam 4 słoiki.(kilknij w filmik i zobacz jak robię ). Do dużego garnka położyć ścierkę wstawić słoiki zalać zimną wodą do samej prawie góry. I tak w pierwszy dzień gotujemy słoiki 3 godziny , w razie potrzeby jak woda się będzie wygotowywać dolewać wrzątek. Czas liczymy od momentu zagotowania się słoików.
Następnie słoiki zostawiamy w tym garnku z wodą do następnego dnia czyli na 24 godziny. Następnego dnia gotujemy słoiki przez 2 godziny oczywiście czas liczymy od zagotowania się słoików . Znowu pozostawiamy w tym garnku słoiki na 24 godziny i na trzeci dzień słoiki gotujemy przez 1 godzinę , czas liczymy od zagotowania się słoików. Uwaga!!! Bardzo ważne ,aby tak pasteryzować słoiki ,mięso wówczas możemy przechowywać w spiżarni w temperaturze nie przekraczającej 20 stopni przez dobre kilka miesięcy. Smacznego! Zajrzyj na przepis na moj kanał na Youtube. Kilknij na dole na filmik.