Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z chrząstką w sosie.

Mięso z chrząstką w sosie.

Autor:

Przepisów i artykułów: 531 Ocena: 2918

Dodano:

Odsłon: 190

Jejku już czasem brakuje pomysłów na obiad ale ja zawsze wymyślę coś z niczego, choć czasami mam już dość. Staram się jak mogę aby moja rodzinka się najadła i była zadowolona. Dziś przygotowałam mięso z chrząstką raz że jest tanie a drugie że dość szybko się je przygotowuje a jeszcze bardziej smakuje.

Składniki

  • 1 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 1 łyżka czerwonej papryki słodkiej w proszku,
  • 1 łyżka pieprzu cytrynowego,
  • 3 łyżki oleju,
  • 1,5 łyżki suszonych warzyw (mam od mamy),
  • 3,5 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 1 czubata łyżka śmietany 18 %,
  • 1 łyżka mąki,
  • 1 mały pęczek natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięso z chrząstką w sosie.

Przygotowanie

  1. Przygotować mięso z chrząstką, obsypać je przyprawami czyli pieprzem, papryką i wlać olej całość wymieszać i odstawić na 15 minut aby mięso przeszło przyprawami.

  2. Gdy mięso odstało już swój czas przełożyć je na dużą patelnię i obsmażyć na rumiany kolor. Jak już całe mięso jest ładnie obsmażone i zarumienione, wlać trzy szklanki wody i dodać suszone warzywa, dusić tak pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu miękkości mięsa. W międzyczasie doprawić przyprawą z solą.

  3. Gdy mięso jest już dość miękkie, śmietanę rozrobić w pół szklanki wody z mąką tak aby nie było grudek można dodać szczyptę cukru wtedy sos się nie zważy. Przygotowaną śmietaną zalać mięso i zagotować. Na sam koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i również zagotować do czasu aż powstanie sos.

  4. Tak przygotowane mięso w sosie podałam z uprażoną kaszą jęczmienną oraz swoimi grzybami leśnymi w zalewie octowej. Obiad wyszedł bardzo smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń