Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z chrząstką wieprzowe w sosie własnym

Mięso z chrząstką wieprzowe w sosie własnym

Autor:

Przepisów i artykułów: 669 Ocena: 4189

Dodano:

Odsłon: 90

Witam serdecznie w niedziele u mnie obiad inny niż u wszystkich nie ma rosołu ani schabowego ale za to jest przepyszne mięso z chrząstką. Przecież nie muszę gotować jak każdy jestem sobą i gotuje na co najdzie nas ochota. Nie wiem jak wy ale ja już czasem mam dość gotowania i codziennego wymyślania co zrobić znowu na obiad, czasami brakuje mi już pomysłów aż głowa boli od tego wymyślania.

Składniki

  • 1,5 kg mięsa wieprzowego z chrząstką,
  • 0,5 łyżki suszony lubczyk,
  • 2 łyżka przyprawy do gyrosa,
  • 4 łyżki oleju,
  • 3 szklanki wody (szklanka pojemność 210 ml),
  • 2 łyżki suszonej włoszczyzny,
  • 1 pęczek świeżego kopru 25 g,
  • 1 płaska łyżeczka przyprawy z solą.
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mięso z chrząstką wieprzowe w sosie własnym

Przygotowanie

  1. Mięso wyjąć z paczki ( takie mięso z chrząstka można kupić w paczce jak również na kilogramy ) i umyć, osuszyć na durszlaku z nadmiaru wody. Gdy już mięso ociekło z wody posypać przyprawami dodać olej i całość dokładnie wymieszać aby mięso połączyło się z przyprawami, odstawić na dziesięć minut.

  2. Gdy mięso w przyprawach odstało już swój czas przełożyć całą zawartość na suchą głęboką patelnię i podsmażyć co raz je mieszając na lekko brązowy kolor. Jak już jest dość podsmażone wtedy wlać dwie i pół szklanki wody i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem.

  3. Gdy mięso jest już prawie miękkie wtedy dodać jeszcze pół szklanki wody oczywiście przegotowanej, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie cztery, dwa liście laurowe oraz przyprawę z solą. Całość dusić nadal na wolnym ogniu pod przykryciem do pełnej miękkości mięsa i powstania sosu, na koniec dodać drobno pokrojony koper i chwile podsmażyć ( oczywiście trzeba pamiętać o tym aby mięso mieszać podczas duszenia ).

  4. Tak przygotowane mięsko podałam z makaronem gwiazdeczki ugotowanym osobno oraz pomidorem posolonym i obsypanym pieprzem. Mięsko wyszło tak delikatne i mięciutkie że aż rozpływało się w ustach. Może to nie jest za bogaty obiad ale za to bardzo smaczny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń