Do góry

Dania główne Przepis na:

Mini gołąbki z liści buraka

Przepis dnia 2017-07-07
Mini gołąbki z liści buraka

Autor:

Przepisów i artykułów: 247 Ocena: 1521

Dodano:

Odsłon: 4043

Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.

Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 100 g kaszy pęczak
  • 100 g suszonych moreli
  • 50 g suszonej żurawiny
  • pęczek koperku
  • sól lub domowa przyprawa warzywna
  • Pieprz ziołowy
  • papryczka chili
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • młode liście buraka, ilość zależy od ich wielkości
5-6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku. Mięso mielimy. Zmielone mięso, łączymy z ugotowanym pęczakiem, posiekanym koperkiem, żurawiną i pokrojonymi morelami. Doprawiamy do smaku przyprawami.

    Liście dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki. Ja miałam średniej wielkości liście buraka więc na jednego gołąbka potrzebowałam czterech liści, ułożyłam je na krzyż, tak by na siebie nachodziły, na środek położyłam farsz i zawinęłam. Jeśli macie duże liście to dwa wystarczą, należy ułożyć je na krzyż, na środku ułożyć farsz, a następnie zawinąć.

    Gołąbki układamy ciasno w garnku, dodajemy liść laurowy, posypujemy domową przyprawą warzywną, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Proponuję podawać z jogurtem naturalnym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń