Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Malutkie gołąbki z młodych liści buraka napełnione farszem mięsnym z dodatkiem suszonych moreli, żurawiny i kaszy pęczak. To jest po prostu pyszne.
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 42
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2015
Polecam, pychota.
Odsłon: 673
Połączenie polskich faworków (chrustu) i hiszpańskich churrosów – cienkie, sm...
Odsłon: 42
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 2015
Polecam, pychota.
Odsłon: 673
Składniki
Kaszę pęczak gotujemy w osolonym wrzątku. Mięso mielimy. Zmielone mięso, łączymy z ugotowanym pęczakiem, posiekanym koperkiem, żurawiną i pokrojonymi morelami. Doprawiamy do smaku przyprawami. Liście dokładnie myjemy, odcinamy łodyżki. Ja miałam średniej wielkości liście buraka więc na jednego gołąbka potrzebowałam czterech liści, ułożyłam je na krzyż, tak by na siebie nachodziły, na środek położyłam farsz i zawinęłam. Jeśli macie duże liście to dwa wystarczą, należy ułożyć je na krzyż, na środku ułożyć farsz, a następnie zawinąć. Gołąbki układamy ciasno w garnku, dodajemy liść laurowy, posypujemy domową przyprawą warzywną, lekko podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem około 20-30 minut na małym ogniu. Proponuję podawać z jogurtem naturalnym.