Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje gołąbki z recyklingu różnią się od klasycznych farszem. Farszem jest suche pieczywo, które odpowiednio przyrządzone i doprawione zaskakuje swoim smakiem. Ponieważ miałam w domu tylko kapustę pekińską, gołąbki wyszły mniejsze niż normalne, mimo to samo przyrządzenie zajeło dużo mniej czasu, m.in. dlatego, że gołąbki są pieczone w piekarniku, a nie duszone.
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 171
Czy to najlepsze brownie jakie zjesz:owszem
Odsłon: 171
Składniki
Kapuste pekinska przygotowac jak do golabków, usunac grube czesci lisci. Liscie blanszowac we wrzącej wodzie przez ok.2 minuty, nastepnie przeplukac lodowata woda i osuszyc. Chleb (mieszany lub jasny) pokroic wraz ze skórka w kostke i wlozyc do miski. Dodac mleko i wode i wszystko wymieszac. Moczyc przez co najmniej 1 godzine, obracajac 2-3 razy. Nastepnie wycisnac mieszanine i ponownie umiescic w misce. Doprawic sola i pieprzem. Pomidory pokroic w cwiartki a dymke w krazki. Czosnek obrac i drobno pokroic. Na patelni rozgrzac oliwę z oliwek i krótko podsmazyc na niej pomidory, dymke i czosnek. Lekko posolic, pocukrzyc i dodac do chleba.
Do farszu dodac bulke panko lub tarta i jajko i wszystko dobrze wymieszac. Rozgrzac piekarnik do 200° C (termoobieg). Ulozyc 2-3 liscie kapusty pekinskiej tak, aby zachodzily na siebie (ok.10-12 cm szerokosci i dlugosci). Umiescic obfita lyzke farszu na lisciach, nastepnie zlozyc na bokach i zwinac.
Golabki ulozyc w naczyniu zaroodpornym, dodac oliwe z oliwek i troche wody aby byly zanurzone w plynie na ok. 1 cm. Wierzch golabków posmarowac roztopionym maslem i piec w piekarniku przez ok. 20 minut.
Golabki z bulionem ulozyc na talerzu i udekorowac drobno posiekana natka pietruszki i odrobina cytryny.
Aby wykorzystac calkowicie wszystkie skladniki golabków, z pozostalej masy chlebowej uformowac klopsiki i smazyc na masle, az beda chrupiace. Pozostale liscie i glaby kapusty pekinskiej pokroic w cienkie paski i podac jak salatke z prostym winegret z octem, olejem, sola i szczypta cukru.