Dania główne Przepis na:
Mini hamburgery z sezonowymi warzywami

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 323
Dodano: 17.10.2016
Odsłon: 2699
Składniki
- na 6 bułeczek:
- bułeczki z mąki pszennej (ok. 6 sztuk)
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 120 ml wody
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka soli
- żółtko – do posmarowania bułek
- sezam – do posypania bułek
- mięso:
- 200 g mielonego mięsa wołowego
- łyżka musztardy
- sól, pieprz do smaku
- garść posiekanych świeżych ziół (tymianek, oregano)
- dodatki:
- cukinia
- papryka żółta
- łyżka oliwy
- papryka czerwona
- ser cheddar
- sałata
- cebula czerwona
- sos Aioli (majonez, czosnek, łyżka jogurtu, sól, pieprz)
3-4 os. | 60 min | średnie | przystępne |
Przygotowanie
-
Bułki:
Drożdże kruszymy – dodajemy do naczynia, zasypujemy cukrem, dodajemy lekko podgrzaną wodę, mieszamy. Do składników dodajemy mąkę pszenną, sól oraz oliwę z oliwek. Zagniatamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 20-30 min).
-
Po wyrośnięciu dzielimy ciasto i formujemy niewielkie bułeczki. Układamy je na blaszce/desce, smarujemy roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem.
Urządzenie Airfryer rozgrzewamy do 180 stopni.
Koszyk urządzenia wykładamy papierem do pieczenia uważając, by nie przekroczyć poziomu „max”. Bułki pieczemy 15-20 minut.
-
W tym czasie wyrabiamy mięso. Dodajemy wszystkie dodatki, formujemy niewielkie kotleciki, rozpłaszczamy je.
-
Warzywa myjemy, kroimy w kawałki, mieszamy z oliwą.
-
Upieczone bułki przykrywamy bawełnianą ściereczką, a w koszu urządzenia układamy mięso oraz warzywa. Grillujemy wszystko w 180 stopniach przez około 6 minut.
-
Upieczone bułki kroimy na pół, każdą smarujemy sosem Aioli. Dodajemy liść sałaty, cebulę, ser cheddar. Układamy mięso i warzywa. Całość przykrywamy drugą, posmarowaną sosem bułką – wierzchem.
Komentarze do przepisu (0)